Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor anti-Covid în Uniunea Europeană

Pfizer și Moderna cresc prețurile vaccinurilor anti-Covid în Uniunea Europeană

Pfizer a crescut prețul vaccinului anti-Covid cu mai mult de un sfert și Moderna cu mai mult de o zecime în ultimele contracte de aprovizionare cu Uniunea Europeană. Laboratoarele urmează să genereze venituri de zeci de miliarde de dolari în acest an, în timp ce semnează noi acorduri cu țările dornice să asigure aprovizionarea cu potențiale doze de rapel în fața răspândirii variantei Delta, extrem de infecțioase.

Termenii tranzacțiilor, încheiate pentru un total de până la 2,1 miliarde de doze până în 2023, au fost renegociați după ce datele au arătat că vaccinurile ARNm au avut rate de eficacitate mai mari decât cele mai ieftine, dezvoltate de Oxford/AstraZeneca și Johnson&Johnson.

Contracte noi, prețuri noi

Noul preț pentru o doză Pfizer este de 19,50 euro, față de 15,50 euro anterior, conform contractelor văzute de Financial Times.

Prețul unei doze Moderna este de 25,50 dolari pe doză, arată contractele, față de 22,60 dolari în prima tranzacție de achiziții publice, dar mai mic decât 28,50 dolari, preț convenit anterior, deoarece comanda a crescut, potrivit unui oficial apropiat de negocieri.

Companiile și-au valorificat puterea pe piață și au desfășurat „retorica obișnuită a companiilor farmaceutice… Dacă vaccinurile funcționează, le crește „valoarea”.

Pfizer estimează acum venituri anuale cu aproape o treime mai mari, de până la 33,5 miliarde de dolari.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook