Pfizer: Eficiența vaccinului scade la fiecare două luni cu 6%

Pfizer: Eficiența vaccinului scade la fiecare două luni cu 6%

Protecția oferită de vaccinul anti-Covid-19 produs de Pfizer scade la șase până la opt luni după a doua doză, potrivit datelor publicate miercuri, iar compania faemaceutică încearcă să convingă autoritățile de reglementare a medicamentelor să aprobe un program de rapel.

Înainte de reuniunea comitetului consultativ pentru vaccinuri al Agenție pentru Medicamente din SUA (FDA), care are loc vineri, Pfizer prezintă un studiu independent realizat de Kaiser Permanente Southern California, care sugerează că eficacitatea vaccinului scade în timp în mod natural, „indiferent de variantă”, și nu este o consecință a faptului că tulpina Delta evită vaccinul.

Pfizer a prezentat date care arată modul în care vaccinul a devenit treptat mai puțin eficient, la intervale de două luni. Eficacitatea vaccinului a scăzut cu aproximativ 6% la fiecare două luni după a doua doză, de la 96,2% în săptămâna de după vaccinarea completă, la 83,7% la patru luni mai târziu.

Compania a citat, de asemenea, date israeliene care arată că o a treia doză de rapel a readus eficiența împotriva Covid-19 până la 95%.

Comitetul consultativ al FDA se va reuni vineri pentru a decide dacă recomandă autorității de reglementare să autorizeze o doză de rapel a vaccinului Pfizer/BioNTech și pentru ce categorii de vârstă. FDA a dat deja undă verde pentru administrarea dozelor de rapel ale vaccinurilor ARNm (Pfizer, Moderna) persoanelor cu sistem imunitar slăbit.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook