Pfizer/BioNTech, al doilea vaccin validat public, de un jurnal științific. „Este un triumf”

Pfizer/BioNTech, al doilea vaccin validat public, de un jurnal științific. „Este un triumf”

New England Journal of Medicine consideră că rezultatele studiului confirmă un „triumf” al vaccinului. După AstraZeneca, este rândul vaccinului dezvoltat de alianța americano-germană Pfizer/BioNTech să beneficieze de publicarea rezultatelor complete într-un jurnal științific. Articolul în cauză a apărut în New England Journal of Medicine, jurnalul medical cel mai bine cotat din Statele Unite.

Revista științifică crede că rezultatele confirmă un „triumf” al vaccinului, întrucât un comitet de experți convocat de Agenția Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a început joi să examineze datele produsului în mod public, în scopul acordării autorizației de introducere pe piață. Producătorii au publicat rezultatele în comunicate de presă pe 18 noiembrie, iar marți, FDA a publicat propriul rezumat detaliat al rezultatelor privind eficacitatea și siguranța vaccinului.

Eficacitate de 95%, confirmată

Publicația confirmă eficacitatea foarte ridicată: persoanele vaccinate au avut un risc cu 95% mai mic de a contracta Covid-19, boala cauzată de noul coronavirus. Eficacitatea a fost similară indiferent de vârstă, sex, etnie, greutate sau prezența patologiilor. Studiul confirmă, de asemenea, siguranța vaccinului.

Efectele adverse, cum ar fi durerea în jurul punctului de injectare, oboseala și durerile de cap sunt frecvente, dar nu au fost observate probleme serioase de siguranță în studiul clinic, care a cuprins până acum 44.000 de persoane, dintre care jumătate au primit vaccinul și cealaltă jumătate au primit un placebo. Validarea de către un comitet de evaluare colegial al oamenilor de știință independenți de la Pfizer și FDA este o confirmare suplimentară a rezultatelor testului și reprezintă cel mai înalt nivel de validare științifică.

Doi oficiali ai New England Journal of Medicine, în editorialul lor, indică „probleme minore” în date, inclusiv o necunoscută despre capacitatea vaccinului de a preveni formele asimptomatice ale bolii. Dar ei concluzionează: „Cu toate acestea, rezultatele procesului sunt suficient de impresionante. Este un triumf”.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook