Persoanele vindecate de Covid prezintă risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge în urma intervențiilor chirurgicale

Persoanele vindecate de Covid prezintă risc crescut de a dezvolta cheaguri de sânge în urma intervențiilor chirurgicale

Un studiu sugerează că pacienții vindecați de Covid-19 care trec printr-o intervenție chirurgicală par să aibă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge după operație. Cercetătorii spun că ar trebui luată în considerare monitorizarea atentă a pacienților, astfel încât să poată fi tratați rapid.

Experții Unității de cercetare globală a sănătății NIHR, din Birmingham, au examinat datele pacienților care au avut nevoie de intervenții chirurgicale de urgență sau de intervenții chirurgicale planificate în prealabil, pentru a vedea dacă au continuat să dezvolte tromboembolism venos (TEV) în luna de după operație.

Oamenii de știință au examinat mai mult de 128.000 de pacienți din 1.630 de spitale din 115 țări.

În general, 742 de pacienți au dezvoltat TEV postoperator – tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară sau ambele.

Pacienții care în timpul operației erau infectați cu SARS-CoV-2 au fost cu 50% mai predispuși să dezvolte tromboze în cele 30 de zile de după operație.

Cei recent vindecați – în termen de șase săptămâni înainte de operație – au avut un risc crescut cu 90%, potrivit studiului publicat în revista Anesthesia.

Elizabeth Li (coautor al studiului), de la Spitalul Universitar din Birmingham, a declarat: „Oamenii supuși unei intervenții chirurgicale prezintă deja un risc mai mare de a dezvolta tromboze față de publicul larg, dar am descoperit că o infectare actuală sau recentă cu SARS-CoV-2 a fost asociată cu un risc crescut de tromboză, postoperator.”

„Trebuie luate în considerare creșterea gradului de conștientizare și supraveghere”, spune coautorul Aneel Bhangu, chirurg colorectal la Universitatea din Birmingham.

„Cel puțin, sugerăm respectarea cu strictețe a profilaxiei de rutină standard pentru pacienții operați, inclusiv utilizarea medicamentelor anti-coagulante, chiar și atunci când riscul de sângerare este minim, vigilență crescută și testarea pacienților care prezintă semne de TEV, cum ar fi umflarea picioarelor, durere toracică și dificultăți de respirație.”

Sursa: Nottinghampost

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook