Patru astronauți americani votează din spațiu pentru alegerile prezidențiale

Patru astronauți americani votează din spațiu pentru alegerile prezidențiale

Patru astronauți americani care vor zbura în curând către Stația Spațială Internațională (ISS) vor vota de acolo pentru alegerile prezidențiale din 3 noiembrie, care vor decide viitorul președinte al Statelor Unite.

„Cu toții intenționăm să votăm din spațiu”, a declarat marți Shannon Walker, care va zbura spre ISS împreună cu alți doi americani și un japonez, la bordul unei rachete SpaceX.

O altă americancă, Kate Rubins, care va zbura către ISS cu o rachetă rusească, la mijlocul lunii octombrie, a spus săptămâna trecută că și ea va vota din ISS, cu un buletin electronic, o opțiune pe care zeci de milioane de alegători americani așteaptă să o folosească anul acesta din cauza pandemiei.

Regulile de vot în Statele Unite variază de la stat la stat și adesea de la o regiune la alta. În Texas, unde se află astronauții americani, a fost adoptată o lege în 1997 pentru a prevedea în mod explicit procedura de vot din spațiu. Din 2000, ISS a fost ocupată permanent de americani și ruși, care de obicei rămân acolo timp de șase luni.

Autoritățile electorale din zona Houston, unde se află Centrul Spațial Johnson, au creat buletine de vot electronice și criptate, care sunt trimise astronauților. Prin e-mail, astronauții primesc, de asemenea, datele unice care le permit să acceseze buletinul, să-l completeze și să-l returneze pe Pământ, autorităților locale, potrivit Muzeului Aerului și Spațiului. Procedura este practic aceeași ca și pentru ceilalți americani care votează la distanță, cu o diferență majoră: adresa completată de echipaj este „orbita terestra joasă”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook