Majoritatea infectărilor cu Omicron s-au produs la americani complet vaccinați, spune CDC

Majoritatea infectărilor cu Omicron s-au produs la americani complet vaccinați, spune CDC

Majoritatea celor 43 de cazuri Covid-19 cauzate de varianta Omicron identificate până în prezent în Statele Unite au fost raportate la persoane complet vaccinate, iar o treime dintre ele au primit și o doză de rapel, potrivit unui raport american publicat vineri.

Centrul pentru Prevenția și Tratarea Bolilor (CDC) din SUA declară că, din cele 43 de cazuri atribuite variantei Omicron, 34 de persoane erau complet vaccinate. 14 dintre ei primiseră, de asemenea, un rapel, deși cinci dintre aceste cazuri s-au produs la mai puțin de 14 zile după doza suplimentară, înainte de a începe protecția completă.

Deși cifrele sunt foarte mici, se adaugă îngrijorărilor tot mai mari potrivit cărora vaccinurile actuale anti-Covid-19 ar putea oferi mai puțină protecție împotriva noii variante.

Varianta Omicron a coronavirusului a fost depistată în aproximativ 22 de state americane până acum.

Forme ușoare

Dintre cazurile Omicron, 25 au fost la persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 39 de ani, iar 14 au călătorit internațional. Șase au fost infectați anterior cu SARS-CoV-2.

Majoritatea au avut doar simptome ușoare, cum ar fi tuse, congestie și oboseală, se arată în raport, iar o persoană a fost spitalizată timp de două zile. Alte simptome raportate mai rar, inclusiv greață sau vărsături, dificultăți de respirație, diaree și pierderea gustului sau a mirosului.

CDC spune că, în timp ce multe dintre primele cazuri raportate de Omicron par a fi ușoare, există un decalaj între infectări și formele severe. De asemenea, este de așteptat ca simptomele să fie mai ușoare la persoanele vaccinate și la cele infectate anterior cu SARS-CoV-2.

Primul caz Omicron din SUA a fost identificat pe 1 decembrie la o persoană complet vaccinată care a călătorit în Africa de Sud.

Varianta Delta încă reprezintă mai mult de 99% din toate cazurile din SUA.

Chiar dacă majoritatea cazurilor sunt ușoare, o variantă foarte transmisibilă ar putea provoca suficiente spitalizări pentru a copleși sistemele de sănătate, avertizează CDC.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook