Oxitocină + vasopresină = LOVE

Oxitocină + vasopresină = LOVE

Dragostea este o serie de reacţii date de doi hormoni, oxitocină şi vasopresină, explică specialiştii.

Cei doi hormoni ai dragostei te fac mai fericit, mai sigur pe tine şi mai puţin defensiv.

Dragostea dă o dependenţă la fel de puternică precum nicotina sau cocaina.

Azi, lumea se împarte în două: cupluri şi oameni singuri. În timp ce unii dintre noi încă se întreabă ce e dragostea, oamenii de ştiinţă spun că iubirea nu e un sentiment lăsat de Dumnezeu, ci o serie de reacții dată de feromonii şi hormonii din corpul nostru, mai precis de oxitocină şi vasopresină. Deşi ambii sunt produşi de Hipotalamus, femeile sunt mai sensibile la oxitocină, iar bărbaţii la vasopresină.

Veste bună, dacă eşti îndrăgostit, este că dragostea te face mai fericit, pentru că stimulează eliberarea dopaminei. Totodată, eşti mai puţin anxios, ai mai multă încredere în tine şi eşti mai puţin defensiv în relaţia cu ceilalţi.

Partea mai puțin bună, atunci când eşti îndrăgostit, este că aceeaşi hormoni duc la dependenţă emoţională şi la un comportament obsesiv.  Studiile făcute de-a lungul timpului pe îndrăgostiți arată că dependenţa dată de iubire este la fel de puternică precum cea dată de nicotină sau cocaină. Asta explică şi obsesia de a sta cât mai mult împreună cu partenerul tău sau crizele de gelozie; dar, nu pune totul pe seama hormonilor! Cu toate că, dragostea te poate face să iei decizii nebuneşti la propriu! Aceleaşi niveluri de serotonină înregistrate în cazul oamenilor îndrăgostiţi se regăsesc şi în cazul celor care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă.

Frederic Beigbeder spunea că „Dragostea durează 3 ani”, iar volumul lui a devenit un mit al relaţiilor. Specialiştii îl contrazic însă şi spun că, sentimentele sunt mai puternice în primul an de relaţie, datorită unei proteine numite „ factor de creştere a nervului”, care are un nivel ridicat în primele 12 luni de îndrăgostire.

Cu toate că dragostea pare să aibă mai multe efecte pozitive decât negative, tot mai mulţi dintre noi alegem să rămânem singuri. Frica de ataşament sau experienţele neplăcute din trecut sunt doar două dintre motivele pentru care poate chiar tu vei petrece singur azi, de 14 februarie. Un studiu realizat la nivelul Uniunii Europene, în 2017, arată însă că femeile sunt mai singure decât bărbaţii. Mai precis, de 7 ori mai multe femei trăiesc singure, decât bărbaţii. Practic, un bărbat  la 7 femei. Iată, se adeverește profeția Șuie Paparude din piesa „A Fost Odată…”.

Foto Pexels

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook