Organizația Națiunilor Unite este dezamăgită de lipsa de diversitate a guvernului taliban

Organizația Națiunilor Unite este dezamăgită de lipsa de diversitate a guvernului taliban

Înaltul comisar al Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, s-a declarat „dezamăgită” de lipsa diversității din cadrul guvernului taliban din Afganistan, este îngrijorată de tratamentul aplicat femeilor și de reprimarea din ce în ce mai violentă a vocilor discordante.

„Sunt dezamăgita de lipsa incluziunii a ceea ce se numește guvernul de tranziție, care nu include femei și are foarte puțini membri care nu sunt pashtuni”, a spus Michelle Bachelet la deschiderea celei de-a 48-a sesiuni a Consiliului. Toți membrii guvernului condus de Mohammad Hassan Akhund, fost colaborator apropiat al fondatorului mișcării talibane, Mullah Omar, care a murit în 2013, sunt talibani. „Contrar angajamentelor talibanilor de a respecta drepturile femeilor, în ultimele trei săptămâni femeile au fost excluse treptat din sfera publică”.

Urmărirea „trădătorilor” și represiunea

Michelle Bachelet denunță perchezițiile „din ușă în ușă” ale membrilor fostului guvern, soldați sau persoane care au lucrat cu forțele străine staționate în țară până de curând sau amenințările și încercările de intimidare a ONG-urilor sau angajaților ONU, contrar promisiunilor de amnistie făcute de noii conducători din Kabul. „În unele cazuri, cei responsabili au fost eliberați, în altele au fost găsiți morți”, spune ea, denunțând și reprimarea „din ce în ce mai violentă” a manifestațiilor pașnice din toată țara, precum și a jurnaliștilor care le transmit.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook