Paris| Arcul de Triumf este ambalat în plastic reciclabil. Operă de artă în valoare de 14 milioane de euro

Paris| Arcul de Triumf este ambalat în plastic reciclabil. Operă de artă în valoare de 14 milioane de euro

Vizitatorii Parisului au rămas surprinşi duminică, în tinp ce se plimbau pe Champs-Elysees. Zeci de muncitori împachetau Arcul de Triumf într-un înveliș strălucitor, pentru a realiza o instalație postumă a artistului Christo.

Arcul de 50 de metri înălțime, din secolul al XIX-lea, este acoperit cu 25.000 de metri pătrați de ambalaj din plastic reciclabil, albastru argintiu. Noul design al arcului în perioada 18 septembrie – 3 octombrie.

Imaginat în 1961 de regretatul artist născut în Bulgaria, Christo și soția sa Jeanne-Claude, care au murit în 2009, „L’Arc de Triomphe, Wrapped” a fost în cele din urmă adus la viață de nepotul lui Christo, Vladimir Yavatchev, cu un preț de aproximativ 14 milioane de euro.

„Cea mai mare provocare pentru mine este că nu este şi Christo aici. Mi-e dor de entuziasmul său, de criticile sale, de energia lui. Pentru mine este, într-adevăr, cea mai mare provocare”, spune Yavatchev pentru ReutersReuters.

Christo, care și-a petrecut o parte din viață la Paris și la New York, a închiriat o cameră lângă renumitul bulevard Champs-Elysees după ce s-a mutat la Paris, în 1958, când a experimentat înfășurarea lăzilor și butoaielor cu țesături și frânghii.

Christo, al cărui nume complet este Christo Yavatchev, era cunoscut pentru instalațiile sale mari. A împachetat o porțiune de coastă în Australia, clădirea parlamentului Reichstag din Berlin și a întins o perdea imensă într-o parte a unui canion din Colorado. A lucrat îndeaproape cu sotia sa, Jeanne-Claude, la proiecte. Cuplul a acoperit podul Pont Neuf din Paris în pânză galbenă, în 1985.

Proiectul, care implică cel mai vizitat monument din Paris, va permite în continuare turiștilor să viziteze situl și terasa panoramică a acestuia.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook