OMS vrea să faci sport, deși restricțiile și izolarea limitează mult posibilitatea de mișcare

OMS vrea să faci sport, deși restricțiile și izolarea limitează mult posibilitatea de mișcare

„Dacă nu rămânem activi, riscăm să creăm o altă epidemie. Rezultatul unui comportament sedentar”, a avertizat Ruediger Krech, responsabil OMS pentru promovarea sănătății.

Măsurile impotriva Covid-19 și izolarea au încurajat comportamentul sedentar.

Deocamdată nu există încă statistici fiabile, dar izolarea, restricțiile de călătorie, închiderea sălilor de sport sau de dans au împins mulți oameni să rămână acasă și au întrerupt activitatea fizică regulată.

Chiar și înainte de pandemie, majoritatea oamenilor nu se mișcau suficient, spune OMS în recomandarile sale, care încurajează pe toată lumea să facă mai multă mișcare.

Activitatea fizică regulată este esențială pentru sănătatea fizică și mentală și pentru prevenirea bolilor de inimă, a diabetului de tip 2 și a cancerului. De asemenea, ajută la reducerea depresiei, anxietății și declinului cognitiv, îmbunătățește memoria și stimulează sănătatea creierului în general.

„Mișcarea contează”, a spus directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus. „A fi activ fizic este esențial pentru sănătate și bunăstare, poate contribui la adăugarea anilor de viață și a vieții la ani”.

Și toată lumea poate și ar trebui să se miște: tineri, bătrâni, gravide, indiferent de starea lor fizică.

Documentul arată că între patru și cinci milioane de decese ar putea fi evitate în fiecare an dacă populația lumii ar fi mai activă din punct de vedere fizic.

Potrivit OMS, adulții ar trebui să facă cel puțin „150 până la 300 de minute de activitate fizică în aer liber, de intensitate moderată, pe săptămână”.

Cel mai important, nu uita de antrenamentul de forță, de două ori pe săptămână.

Pentru copii și adolescenți, agenția recomandă „cel puțin 60 de minute pe zi, în medie, în principal activitate fizică de intensitate moderată până la susținută, pe tot parcursul săptămânii”.

„Limitați un stil de viață sedentar și, în special, timpul liber petrecut în fața unui ecran”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook