Oficialii afgani cer arestarea președintelui fugar Ghani, care a „furat 169 de milioane de dolari din banii statului”

Oficialii afgani cer arestarea președintelui fugar Ghani, care a „furat 169 de milioane de dolari din banii statului”
Fostul președinte afgan Ashraf Ghani. Foto: AP

Ambasadorul Mohammad Zahir Aghbar susține că fostul președinte afgan Ashraf Ghani „a sustras 169 de milioane de dolari de la bugetul de stat” și a numit fuga sa „o trădare a statului și a națiunii”. Ambasadorul nu a oferit mai multe detalii. Aghbar a promis că va depune o cerere către Interpol pentru arestarea lui Ghani.

Shahriyor Nazriev, directorul Biroului Național Central al Interpol din Tadjikistan, a declarat pentru agenția de presă rusă RIA Novosti că nu a primit încă o astfel de cerere.

Ambasadorul Mohammad Zahir Aghbar insistă ca foști oficiali afgani, inclusiv președintele fugar, să fie aduși la „tribunalul internațional”, astfel încât să poată fi judecați, „iar banii oamenilor să fie returnați”. El spune că președintele și alți oficiali au „furat” din trezoreria afgană.

Ghani a părăsit Afganistanul după ce talibanii au pătruns în Capitală, weekendul trecut, apoi scris pe Facebook că și-a părăsit postul prezidențial în încercarea de a opri „măcelul” civililor și pentru a evita vărsarea de sânge la Kabul.

Potrivit Ambasadei Rusiei în Afganistan, Ghani a ajuns la aeroportul din Kabul cu mai multe mașini încărcate cu bani și obiecte de valoare. Emiratele Arabe Unite (EAU) au confirmat miercuri că președintelui afgan destituit și familiei sale i s-a permis intrarea în țară, „din motive umanitare”.

Ambasada afgană în Tadjikistan a mai spus că vicepreședintele Amrullah Saleh a devenit „oficial președintele interimar”, după fuga lui Ghani.

Saleh s-a declarat marți noul conducător legitim al Afganistanului. El se află în prezent în țară și a jurat să nu cedeze în fața militanților talibani, pe care i-a descris drept „teroriști” și a spus că nu va colabora cu regimul islamist.

Nu este clar dacă Saleh deține o putere reală în Afganistan, întrucât talibanii controlează acum toate marile orașe, inclusiv Kabul.

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a susținut marți prima sa conferință de presă internațională, în timpul căreia a spus că talibanii se concentrează pe formarea unui nou guvern, care va respecta drepturile femeilor și îi va ierta pe cei care au colaborat cu americanii.

Sursa: News 24

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook