Oameni care dau putere viitorului| Cornel Amariei, co-fondator al companiei .Lumen, care dezvoltă ochelari pentru nevăzători

Cornel Amariei este un tânăr inginer, inventator și antreprenor din România. A fost inclus în topul “Forbes 30 under 30 Europe”. Este primul român care a câștigat prestigiosul premiu „Ten Outstanding Young Persons of the World”, dobândit anterior şi de personalităţi remarcabile ale lumii precum J.F. Kennedy și Elvis Presley. Cornel Amariei a fost mereu pasionat de robotică și inginerie și a obținut primul job într-o companie de profil, la vârstă de 16 ani. Acum este “Head of Innovation” în cadrul companiei de componente auto Continental.

Cornel Amariei s-a născut într-o familie în care ambii părinți au un handicap locomotor avansat, fiindu-le imposibil să se deplaseze fără ajutor. Crescând într-o astfel de familie, Cornel a realizat impactul dizabilităților asupra oamenilor și și-a dorit să dezvolte soluții care produc un impact în societate. Așa a fondat, împreună cu Gabriel Chindris, compania .LUMEN, un start-up care a atras investiții de 1 milion de euro.

.LUMEN dezvoltă ochelari care folosesc inteligența artificială, pentru nevăzători. În prezent, cele mai bune soluții pentru nevăzători sunt câinii special antrenați. În lume sunt doar 20.000 de astfel de câini, la un număr de 40 de milioane de nevăzători la nivel mondial. Costurile pentru antrenarea câinilor care să îi asiste pe nevăzători urcă și la 60.000 de euro.

„Noi suntem cei care construim o soluție pentru 39.980.000 de oameni. Aducem principalele funcționalități ale unui câine ghid într-un sistem pe care-l porți pe cap, precum o pereche de ochelari”, a spus Cornel Amariei pentru Smart Radio. În a doua jumătate a anului 2021 o să înceapă producția și livrarea ochelarilor .LUMEN.

Cornel este unul dintre românii care ne fac cinste și care duc renumele României peste granițe. Pe de altă parte, este și unul dintre cei care ne pot oferi soluții de consolidare și evoluție. Cum am putea să redresăm anumite lucruri, în țară? „Începând de la o întreagă reformă în educație, cu siguranță. Este unul dintre primele puncte pe care trebuie să le facem. Trăim într-un sistem educațional ce nu a avut o schimbare în ultimii 50-60 de ani. E un sistem care n-a fost niciodată performant, din contră”, spune el.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook