O nouă specie de insectă, descoperită la Constanța, a fost denumită după Simona Halep

O nouă specie de insectă, descoperită la Constanța, a fost denumită după Simona Halep

Specialiștii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca au descoperit în județul Constanța o nouă specie de insectă, pe care au denumit-o după Simona Halep. Phlebotomus simonahalepae este denumirea dată de cercetătorii de la Disciplina Parazitologie și Boli parazitare a Facultății de Medicină Veterinară din cadrul USAMV Cluj-Napoca noii specii de insectă, botezată astfel în onoarea jucătoarei de tenis născute la Constanța. 

Cercetătorii au făcut descoperirea în cadrul studiului finanțat de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, realizat în zona Canaraua Fetii din județul Constanța.

Descrierea unei noi specii este un proces complex, de durată și, totodată, un act de responsabilitate. Ideea denumirii speciei în onoarea Simonei Halep ne-a venit în timpul unei conferințe chiar despre flebotomi, conferință care s-a desfășurat în Galapagos. Discutam cu Cristina Pop, autoarea studiului, și i-am sugerat această denumire, mai ales că localitatea-tip unde s-a derulat studiul se află foarte aproape de locul de naștere al jucătoarei noastre de tenis.

Cristina a fost imediat de acord și ne-am bucurat mult ulterior să primim și acordul Simonei Halep, prin managerul ei pe probleme juridice, care ne-a comunicat că este onorată de inițiativa noastră. Dedicăm această descoperire științifică Simonei Halep, în semn de onoare și de apreciere pentru performanțele sale și pentru cum duce numele României în lume, așa cum ne străduim și noi în domeniul cercetării”, a declarat coordonatorul studiului, Andrei Mihalca.

Cum a fost decoperită noua specie

Printre câteva sute de flebotomi colectați în zona Canaraua Fetii din județul Constanța, în cadrul studiului din 2018, am observat unul singur, total diferit. Mi-am dat seama atunci că este un exemplar aparte, dintr-un subgen care nu mai fusese semnalat la noi în țară. Au urmat apoi câteva investigații mai detaliate, iar în urma analizelor morfologice și genetice ne-am dat seama, împreună cu colaboratorii din Ankara, că avem de-a face cu o specie complet nouă pentru știință.

Având la dispoziție un singur specimen, am decis la acea vreme să nu publicăm încă datele și să încercăm să mai colectăm câteva exemplare. Am continuat astfel colectările în aceeași zonă timp de încă două sezoane, în 2019 și în 2020. Fără rezultat, din păcate. Totuși, specimenul colectat de noi este fără dubiu un exemplar dintr-o specie necunoscută până la ora actuală și am decis într-un final să îl descriem ca un taxon nou”, spune Cristina Pop.

Anumite specii de flebotomi sunt responsabile de transmiterea unor boli grave la om și animale, cum ar fi leishmanioza sau flebovirozele.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook