Partidul Māori din Noua Zeelandă solicită ca țara să-și schimbe numele. „Este o tranziție binevenită”, spune premierul Jacinda Ardern

Partidul Māori din Noua Zeelandă solicită ca țara să-și schimbe numele. „Este o tranziție binevenită”, spune premierul Jacinda Ardern

O petiție lansată miercuri, 15 septembrie, stârnește dezbateri aprinse în Noua Zeelandă. Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer, cei doi lideri ai partidului Te Pāti Maori, solicită ca statul să fie redenumit „Aotearoa”, numele țării în limba maori, relatează Courrier International.

Utilizarea denumirii este obișnuită în Noua Zeelandă și se găsește în special în numele unei competiții de rugby, Super Rugby Aotearoa, organizată de federația din Noua Zeelandă. Însă limba tradițională nu este și prima limbă oficială a țării. Prin petiția sa, partidul maori solicită guvernului să redenumească orașele și regiunile țării în limba maternă, eliminând astfel numele englezești. „Noi, tangata whenua [popoarele indigene], ne-am săturat ca denumirile noastre ancestrale să fie abuzate, denaturate și ignorate”, spun autorii petiției.

O tranziție „binevenită”

Potrivit partidului, doar 20% din populația maori (850.000 de cetățeni) vorbește limba indigenă. În rândul populației generale, ponderea neo-zeelandezilor care vorbesc maori, a doua limbă oficială a Noii Zeelande, a scăzut la 3%. „Este timpul ca Te Reo Māori [limba maori] să-și recâștige locul de drept”, spun Rawiri Waititi și Debbie Ngarewa-Packer, care cred că numele Aotearoa „va unifica țara în loc să o divizeze”.

Partidul maori cere formalizarea limbii tradiționale până în 2026, prin schimbarea numelui localităților, dar și prin facilitarea accesului la această limbă în mass-media și școli. Potrivit CNews, șeful guvernului din Noua Zeelandă a vorbit pe această temă. „Aud din ce în ce mai des vorbindu-se despre utilizarea denumirii de Aotearoa și este un lucru pozitiv. Indiferent dacă îl modificăm sau nu în lege, nu schimbă faptul că neo-zeelandezii se referă din ce în ce mai mult la Aotearoa, este o tranziție binevenită ”, spune Jacinda Ardern.

Sursa: Le Point

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook