Nu există dovezi științifice care să explice închiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor

Nu există dovezi științifice care să explice închiderea restaurantelor, barurilor, cafenelelor

Barurile și restaurantele din regiunea Bruxelles trebuie să se închidă pentru câteva săptămâni. Măsura provoacă neînțelegere și furie în rândul proprietarilor afectați. Ei întreabă pe ce cifre se bazează regiunea pentru a-i obliga să închidă. Există vreo dovadă științifică că sunt focare de răspândire în cadrul acestor unități? Investigația RTL arată că nu există și că decizia se bazează pe o interpretare a statisticilor.

Închiderea barurilor si restaurantelor din regiunea Bruxelles continuă să provoace neînțelegere în rândul profesioniștilor în cauză. Federația Brewers cere explicații. „Vârful contaminărilor are loc într-adevăr în cafenele?”, întreabă Nathalie Poissonnier, directorul federației.

„Vreau să știu de unde provin aceste indicații științifice care demonstrează că propagarea provine cu adevărat de la baruri”, spune Diane Delen, președinta Federației de cafenele din Belgia, în timpul unui interviu prin videoconferință.

Detaliile de contact lăsate în unități, la originea deciziei?

Din 25 iulie, clienții cafenelelor și restaurantelor trebuie să își lase datele de contact înainte de a intra. O măsură menită să urmărească mai bine răspândirea virusului. Experții susțin că ar fi identificat barurile ca fiind focare de contaminare.

Fără cifre și fără studii științifice

Cu toate acestea, experților le este greu să se justifice. „Avem o serie de locuri, inclusiv cafenele, care sunt preluate de serviciile de monitorizare, dar cifrele precise nu sunt în posesia mea”, a reacționat vineri Yves Van Laethem, purtător de cuvânt interfederal pentru lupta împotriva coronavirusul.

Nicio cifră și niciun studiu științific. De acest lucru se temeau profesioniștii HORECA și este confirmat de către autoritățile sanitare din regiunea Bruxelles. „Dacă îmi puneți întrebarea: ‘Putem demonstra științific că există mai multe focare în baruri și cafenele’, răspunsul este nu. Nu, științific, nu putem spune că „acolo sunt cele mai multe infectări”, răspunde Inge Neven, de la Inspectoratul de Igienă al Comisiei Comunitare Mixte.

Deci, de ce să închidem? Serviciile de monitorizare au localizat focare de contaminare în cafenele, restaurante sau cluburi sportive. „De fapt, peste tot unde sunt adunări și unde nu mai respectăm distanța”, a spus Inge Neven.

O chestiune de interpretare

Apropierea între clienți și eșecul de a impune normele sanitare, acestea sunt motivele care au determinat autoritățile de la Bruxelles să închidă cafenelele, restaurantele, dar și sălile de evenimente. O decizie bazată mai degrabă pe interpretare decât pe analiză obiectivă. Dar al cărui obiectiv, fără îndoială, este de a încetini răspândirea virusului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook