Noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2 a ajuns în Israel. Granițele se închid pentru călătorii sosiți din anumite state africane

Noua variantă sud-africană a SARS-CoV-2 a ajuns în Israel. Granițele se închid pentru călătorii sosiți din anumite state africane
Premierul israelian Naftali Bennett. Foto: AP

Varianta sud-africană B.1.1.529 a fost descoperită în Israel, anunță Ministerul Sănătății. Tulpina a fost identificată la un cetățean care s-a întors în Israel din Malawi. Alte două cazuri de călători reveniți din străinătate ar putea fi legate de noua variantă. Au fost secvențiate genetic, iar rezultatele sunt în așteptare.

În toate cele trei cazuri, călătorii erau vaccinați.

B.1.1.529 este catalogată drept variantă de îngrijorare, deoarece are peste 30 de mutații ale proteinei spike, explică prof. Nadav Davidovitch, șeful Universității Ben-Gurion.

Davidovitch spune că varianta s-a răspândit cu viteză în Africa de Sud, chiar mai repede decât varianta Delta, și că există temeri potrivit cărora varianta ar putea provoca o formă mai severă a bolii. În Africa de Sud, numărul cazurilor era în scădere înainte de apariția noii tulpini.

Până acum, majoritatea cazurilor confirmate la nivel mondial cu noua tulpină au fost în Africa de Sud, Botswana și Hong Kong. Oficialii din Africa de Sud spun că varianta reprezintă până la 90% din cazurile noi din provincia Gauteng.

Israelul cumpără noi teste Covid 

Premierul israelian Naftali Bennett a transmis că Israelul achiziționează o nouă varietate de teste PCR care vor putea detecta noua variantă.

De asemenea, statul achiziționează antiviralul cu administrare orală de la Pfizer, care s-a dovedit promițător pentru tratarea pacienților în stadiile incipiente ale bolii.

Israelul a clasificat mai multe țări africane drept zone roșii. Israelienii nu pot călători în respectivele regiuni fără permisiune specială, iar străinii nu pot intra în Israel dacă au vizitat țările în ultimele 14 zile.

Lista include Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia și Eswatini.

Sursa: Jerusalem Post

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook