Noua variantă SARS-Cov-2, identificată în Franța, este dificil de detectat cu ajutorul testelor RT-PCR

Noua variantă SARS-Cov-2, identificată în Franța, este dificil de detectat cu ajutorul testelor RT-PCR

După variantele britanică, sud-africană și braziliană, lipsea cea franceză. Potrivit Direcției Generale Sănătate (DGS) din Franța, există acum o variantă a SARS-CoV2 identificată în regiunea Bretania. DGS precizează că există investigații în desfășurare pentru a evalua transmisibilitatea și gravitatea tulpinii. Între timp, varianta a fost clasificată în categoria „de urmărit” – cea care include majoritatea miilor de variante care apar în mod natural în lume și din care doar o mică proporție se dovedesc a fi mai transmisibile.

Mai multe cazuri „atașate unui focar”

Autoritățile sanitare au depistat în Bretania mai multe cazuri de pacienți care prezentau simptome Covid, dar ale căror teste PCR au fost negative. Este vorba despre un focar detectat la spitalului Lannion (Côtes d’Armor). Pe 13 martie, au fost identificate acolo 79 de cazuri, inclusiv opt cazuri de infectare cu varianta nou apărută, confirmate prin secvențiere.

Autoritățile folosesc o definiție specială a cazurilor, „adaptată situației și referitoare la o zonă geografică care include o parte a departamentelor Côtes-d’Armor și Finistère, în Bretania”, care dă naștere denumirii „varianta bretonă”.

Nu a fost detectat de testele PCR

Analizele efectuate de Institutul Pasteur au dezvăluit „o nouă variantă (…) care prezintă nouă mutații în zona care codifică proteina S, dar și în alte zone virale”, specifică DGS. „O evaluare este în curs de desfășurare pentru a determina posibilul impact al modificărilor genetice asupra detectării prin teste virusologice care duc la un sub-diagnostic”, continuă analiza.

Una dintre particularitățile acestei variante este că ar fi foarte dificil de detectat cu un test PCR. DGS raportează că existau pacienți care „prezentau simptome tipice care sugerează o infectare cu SARS-CoV-2, dar rezultatul testului PCR a fost negativ la probele nazofaringiene pentru care diagnosticul se poate face prin serologie sau prin efectuarea unui test RT-PCR pe probe respiratorii”.

„Primele analize ale acestei noi variante nu permit determinarea agresivității sau transmisibilității în comparație cu virusul inițial”, spune DGS, adăugând că „sunt în desfășurare investigații aprofundate pentru a îmbunătăți cunoștințele despre această variantă. De asemenea, vor avea loc experimente pentru a determina modul în care reacționează varianta la vaccinare și la anticorpii dezvoltați în timpul infectărilor anterioare”, precizează autoritățile.

Stabilirea supravegherii

Până în prezent, varianta nu a fost clasificată de autorități ca fiind îngrijorătoare, precum celelalte variante nou apărute, ci în categoria „de urmărit”, deși autoritățile internaționale au fost informate.

Pentru a monitoriza situația, Public Health France și Centrele Naționale de Referință au instituit un sistem de detectare și supraveghere în zona geografică, inclusiv Lannion, Guingamp, Saint-Brieuc și Morlaix.

Apariția variantelor reprezintă un proces natural. În acest moment, trei variante sunt considerate deosebit de îngrijorătoare – cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, Africa de Sud și Japonia (dar la călătorii din Brazilia, de unde și denumirea sa comună de „variantă braziliană”).

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook