Noua tulpină SARS-Cov-2| Tratamentul administrat unui bolnav cronic a produs mutații masive

Noua tulpină SARS-Cov-2| Tratamentul administrat unui bolnav cronic a produs mutații masive

Un grup de oameni de știință afiliați COVID-19 Genomics Consortium din Marea Britanie (CoG-UK) au transmis un raport preliminar în care subliniază caracteristicile noii tulpini a SARS-Cov-2 care se extinde cu rapiditate în Anglia. Potrivit primelor informații, mutațiile au survenit în structura proteinei „spike”, caracteristică SARS-Cov-2.

Pe măsură ce infectările cu noua variantă cresc, cercetătorii încearcă să deducă modalitatea prin care s-a dezvoltat această nouă tulpină (care este cu 70% mai contagioasă decât precedenta).

În urma secvențierii genomului, realizatorii raportului au ajuns la concluzia că divergența genetică neobișnuită a liniei B.1.1.7 (așa cum au denumit mutația) ar fi putut rezulta, cel puțin parțial, din evoluția virusului la un individ infectat cronic. Deși aceste infectări sunt rare și transmiterea lor ulterioară este probabil și mai rară, nu sunt excluse, având în vedere numărul mare de infectări noi.

„Deși presupunem aici că infectarea cronică a jucat un rol în originea variantei B.1.1.7, aceasta rămâne o ipoteză și încă nu putem deduce natura exactă a acestui eveniment”, precizează cercetătorii.

Pacienții sunt tratați cu plasmă convalescentă (uneori în mod succesiv) și, de obicei, cu medicamentul Remdesivir. Secvențierea genomului viral al acestor infectări relevă un număr neobișnuit de mare de modificări ale nucleotidelor și mutații de deleție. Plasma convalescentă este adesea administrată atunci când încărcătura virală a pacientului este mare.

Potrivit OMS, pe lângă „semne preliminare că varianta ar putea fi mai contagioasă”, noua tulpină „ar putea afecta și eficacitatea anumitor metode de diagnostic”, conform „informațiilor preliminare”. Cu toate acestea, nu există „nicio dovadă a unei modificări a severității bolii”, deși acest punct este în curs de cercetare. OMS va oferi mai multe informații de îndată ce va avea „o viziune mai clară asupra caracteristicilor acestei variante”.

Vezi studiul complet AICI.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook