Norul de praf saharian poate amplifica epidemia. „Acțiunea particulelor de praf asupra sistemului respirator favorizează infectarea”

Norul de praf saharian poate amplifica epidemia. „Acțiunea particulelor de praf asupra sistemului respirator favorizează infectarea”

Norul de praf saharian a survolat o parte a Europei de Vest sâmbătă dimineață, colorând cerul într-o nuanță galben-portocalie. Particulele se deplasează acum spre spre centrul Europei. Ieri, norul a ajuns deasupra României, unde va fi prezent până pe 9 februarie.

Particulele fine pot agrava situația de sănătate legată de pandemia Covid-19, spun specialiștii intervievați de L’Express.

„Dovezi copleșitoare”

Potrivit unui studiu al cercetătorilor Universitțătii din Geneva, publicat în noiembrie 2020 în revista Earth Systems and Environment, concentrația ridicată de particule fine din aer este un factor care agravează epidemia. Autorii săi – climatologii Mario Rohrer, Markus Stoffel și epidemiologul Antoine Flahault – evocă cu precizie riscul asociat cu praful din furtunile de nisip din Sahara.

Ei subliniază că legăturile dintre o concentrație mare de particule fine și severitatea valurilor de gripă sunt cunoscute printre epidemiologi. Și în cazul Covid-19 au observat o creștere a spitalizărilor și un exces de mortalitate în timpul episoadelor de poluare.

„Da, praful saharian poate fi un factor agravant pentru Covid-19″, a declarat climatologul Mario Rohrer pentru L’Express. „Dovezile sunt cu adevărat copleșitoare. Particulele fine înrăutățesc situația, din mai multe motive: particulele fine activează receptorii SARS-CoV-2 umani. În plus, pot provoca inflamații ale plămânilor și ale căilor respiratorii”.

Epidemiologul Antoine Flahault a publicat un mesaj pe rețelele de socializare: „Purtați masca în acest weekend, cu precădere, atât în interior cât și în exterior! Particulele fine de nisip saharian reprezintă o poluare a aerului și au fost legate de focarele de Covid-19”.

Exemplul Tenerife din februarie 2020

„Am arătat o asociere între poluarea aerului cu particule fine și focarele de Covid-19. Unul dintre studiile noastre de caz a implicat un episod a unei furtuni de nisip saharian pe insula Tenerife, care a fost asociat cu un focar epidemic”, menționează Antoine Flahault.

Să ne întoarcem cu un an în urmă. La sfârșitul lunii februarie 2020, câteva sute de turiști au fost izolați într-un hotel din Tenerife (Insulele Canare) unde a fost cazat un italian, suspect de Covid-19. Pe 23 februarie 2020, o furtună de praf saharian a lovit Insulele Canare. După ce turistul a fost testat pozitiv, alți clienți s-au îmbolnăvit de Covid-19. Particulele fine au accentuat riscul de a dezvolta o formă gravă, potrivit cercetătorilor. „Am emis ipoteza că furtunile de praf din Sahara, precum cea din 23 februarie 2020, au avut probabil un impact asupra virulenței”, scriu ei în studiu. Graficul de mai jos compară astfel seria cronologică a măsurătorilor PM2.5 (particule fine) cu evoluția cazurilor pozitive. Observăm că focarul epidemic este asociat cu episodul de poluare.

Importanța măsurilor preventive

„Prin urmare, emitem ipoteza că furtunile de praf din Sahara, precum cea din 23 februarie 2020 din Tenerife sau chiar cea care a avut loc în acest weekend, au avut și probabil vor avea un impact asupra focarelor Covid-19″.

O altă ipoteză este formulată de autorii studiului: pot particulele fine să devină vectori pentru coronavirus? Acest lucru nu a fost încă demonstrat, explică ei. „Nu cred că virusul SARS-CoV-2 se atașează de particulele fine de nisip din aer, dar cred că acțiunea acestor particule asupra sistemului respirator care ar favoriza infectarea”, estimează Antoine Flahault.

Măsurile preventive sunt cruciale în timpul episoadelor de poluare ridicată. „Aș recomanda să purtați o mască oriunde concentrația de particule fine este mare, din cauza prafului saharian sau din alte motive. Chiar și după ce pandemia se va încheia!”, explică Mario Rohrer.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook