„Ne va fi frică unii de alții”. Când perspectiva ieșirii din izolare provoacă îngrijorare

„Ne va fi frică unii de alții”. Când perspectiva ieșirii din izolare provoacă îngrijorare

Unii spun că sfârșitul izolării îi neliniștește. Temeri care riscă să genereze „o confruntare” și „perturbare socială” în rândul populației.

„Sfârșitul izolării va fi o perioadă plină de teamă, anxietate și griji”, spune psihoterapeutul Bruno Vibert.

„Încă nu am ieșit din izolare și oamenii se comportă ciudat. De aceea nu am încredere în ceilalți. Ne va fi frică unii de alții ”, spune Diane, o mamă care nu este foarte fericită de perspectiva zilei de 11 mai (data la care se ridică starea de urgență în Franța). În timp ce Franța este a cincea țară cea mai afectată de coronavirus, cu peste 24.000 de decese, temerile referitoare la Covid-19 reapar odată cu sfârșitul izolării.

În timp ce unii sunt nerăbdători să se termine cu izolarea, pe alții aceasta perspectivă îi înspăimântă. E cazul lui Christian, care este se teme de ziua în care va trebui să „înfrunte exteriorul” și să se întoarcă la un ritm al vieții sociale cu care „nu mai este obișnuit”. Pentru psihoterapeutul Bruno Vibert „este clar că sfârșitul izolării va fi sursa a două tipuri de anxietate: pe de o parte, frica de contaminare, iar pe de altă parte, teama de a fi nevoiți să revină într-o lume incertă, cu contururi încețoșate”.

„O să mă ung cu gel hidroalcoolic”

„Ieșirea din izolare va fi o perioadă plină de teamă, anxietate și griji”, spune psihoterapeutul, „va fi un fenomen de disconfort deoarece comportamente cu care nu suntem obișnuiți vor trebui să fie sistematice, cum ar fi purtarea unei măști”, adaugă el. Salima spune că nu era nevoie să i se ceară să poarte masca, ea o face deja. Intenționează, de asemenea, să-și intensifice măsurile de precauție începând cu 11 mai: „Când o să ies, o să mă ung cu gel hidroalcoolic și odată întoarsă acasă, voi face duș”. Michèle Declerck, psihanalistă și specialistă în anxietatea legată de sănătate, se teme că unii oameni, „dorind să respecte cât mai bine măsurile de precauție”, transformă aceste gesturi în obiceiuri, „provocând boli mintale”, cum ar fi tulburările obsesiv compulsive.

„Imediat ce s-a anunțat izolarea eu și prietenul meu am devenit complet paranoici: în fiecare seară ne luam temperatura, ne-am pus un tabel pe perete în camera noastră, unde am notat totul”, spune Chiara pentru Le Figaro. „Acum, izolarea mă liniștește, mi-am facut o rutină, mi-am făcut niște obiceiuri și nu simt absolut deloc nevoia să-mi schimb noul stil de viață. Lucrez, gătesc, fac sport și cos… Nu vreau să se termine izolarea și, din fericire, 11 mai nu înseamnă nimic pentru mine, – voi continua să lucrez de acasă și asta mi se potriveste foarte bine. Dar mă tem că iesire din izolare va genera un al doilea val ”.

„E exclus să-l trimit pe fiul meu la școală”

Pentru Christian, un profesor care tocmai „își făcuse obiceiuri noi”, șocul este imens: „Va trebui să ne schimbăm din nou viața de zi cu zi, ceea ce mi se pare cu atât mai absurd cu cât redeschiderea școlilor este complet prematură.

Potrivit lui Bruno Vibert, la întoarcerea la școală apare un pericol cu ​​totul diferit: „Dacă un copil merge la școală fără sa interacționeze cu colegii lui, la un moment dat, el nu va mai vrea să meargă. Este posibil ca, pe termen lung, să ne confruntăm cu situații de respingere a școlii”. Cât despre Diane, nu intenționează să-și trimită copiii la scoală: « Personal, voi face lecțiile cu ei acasă și nu-mi pasa dacă nu mă ajută nimeni ”, spune ea.

În afară de școli, transportul în comun este, de asemenea, un subiect de îngrijorare în rândul populației. „Este clar că nu voi pune piciorul în metroul din Paris”, spune Elisabeth.

„Va exista o creștere a cazurilor de ipohondrie”

Psihanalistul Michèle Declerck are aceeași convingere: ieșirea din izolare „pe care am așteptat-o ca pe o eliberare”, va genera o creștere a cazurilor de ipohondrie. „11 mai nu va fi sărbătoarea pe care am așteptat-o: chiar și după terminarea izolării, virusul va exista și ne va amenința ceva timp. Vom sfârși prin a avea o creștere a numărului oamenilor care mor literalmente de frică ”, explică el pentru Le Figaro. Ieșirea din izolare ar risca, de asemenea, să provoace dezvoltarea altor boli, cum ar fi agorafobia (frica de mulțime), antropofobia (frica de oameni) sau chiar blemofobia (frica de privirea altora, de a fi judecat sau perceput ca anormal).

Dincolo de tulburările psihologice generate de frică, comportamentul social este probabil să fie afectat, în special, la locul de muncă: „Mulți dintre pacienții mei se tem ca nu or să mai găsească climatul profesional obișnuit. Nu numai că le este frică de șomaj, dar, de asemenea, unii îmi spun că simt deja o tensiune între cei care au lucrat de acasă, cei care au continuat să meargă la locul de muncă și cei care nu au lucrat deloc. Și, dincolo de inegalitățile în muncă, inegalitățile sociale vor reapărea, de asemenea, toată lumea a experimentat o altfel de izolare, unii în casa lor de la țară, iar alții în micul lor apartament parizian”.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook