Mutația SARS-Cov-2 din Africa de Sud are caracteristici nemaiîntâlnite până acum. „Nu am văzut nicio linie dominând astfel”

Mutația SARS-Cov-2 din Africa de Sud are caracteristici nemaiîntâlnite până acum. „Nu am văzut nicio linie dominând astfel”

Primele elemente ne fac să ne temem de ce e mai rău. O nouă variantă a coronavirusului, detectată în Africa de Sud, pare să se transmită mai repede decât tulpinile anterioare, ceea ce ar putea explica puterea celui de-al doilea val din această țară, spun cercetătorii care l-au identificat. „Toate elementele indică faptul că această variantă este mai transmisibilă”, afirmă Tulio de Oliveira, directorul Institutului de cercetare KRISP, susținut de Universitatea din Kwazulu-Natal.

Echipa sa a secvențiat sute de eșantioane din toată țara, din februarie. Ei au menționat că o „variantă specială domină rezultatele din ultimele două luni”, explică guvernul, anunțând identificarea acestei noi variante, similară cu o altă variantă britanică. Practic, „80-90% din probele prelevate din a doua jumătate a lunii noiembrie” aveau această variantă, detaliază Tulio de Oliveira.

10.000 de cazuri noi în 24 de ore

„Nu am văzut niciodată o singură linie dominând astfel” și nici „răspândită atât de repede”, notează el. Până atunci, între 20 și 30 de variante circulau în același timp, în mai multe secvențe. „Ceea ce știm despre această nouă variantă denumită 501.V2 este că a apărut, probabil, în zona golfului Nelson Mandela”, în jurul Port Elizabeth. Apoi „s-a răspândit în Cape Town, cea mai turistică regiune din țară”, spre vest, dar și spre nord, spre Durban, explică cercetătorul.

Miercuri, Londra a declarat că a identificat două cazuri ale acestei variante „extrem de îngrijorătoare” în Marea Britanie, anunțând implementarea „imediată” a restricțiilor de călătorie. Africa de Sud, țara africană cea mai afectată de coronavirus, a înregistrat în decembrie, în medie, aproximativ 10.000 de cazuri noi în 24 de ore. Peste 940.000 de persoane au dat rezultate pozitive de la începutul pandemiei și peste 25.000 de sud-africani au murit.

Sursa: L’Express

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook