Moartea lui George Floyd: nu, aceasta nu este coperta revistei americane Time

Moartea lui George Floyd: nu, aceasta nu este coperta revistei americane Time

Mulți internauți au crezut că au distribuit în ultimele zile coperta revistei americane care arată chipul lui Donald Trump în mijlocul celui al lui Adolf Hitler. Este însă o caricatură mult mai veche.

Caricaturistul belgian Luc Descheemaeker explică pentru ziarul Le Parisien că a readaptat un desen pe care l-a făcut în 2016 si că l-a publicat la mijlocul lunii mai pe Twitter. De atunci,  falsa coperta a Time a fost distribuita masiv.

Prin grafica sa elegantă, desenul atrage inevitabil atenția. La prima vedere, recunoaștem coafura și mustața atât de caracteristice ale lui Adolf Hitler. Dar forma mustății intrigă: este profilul lui Donald Trump!

O așa-zisa primă pagină a Time care afișează această caricatură a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare în ultimele zile, însoțită de titlul „Rasism – Cel mai mare virus”. Părea să fie ecoul furiei stârnite în Statele Unite la moartea unui afro-american, George Floyd, în timpul arestării sale de către poliție. Revista americană nu a publicat niciodată acest desen pe prima pagină.

Expusă inițial fără cadrul roșu și titlul TIME, această caricatură a fost creată în 2016 de artistul belgian Luc Descheemaeker și a avut ceva succes la acea vreme. Donald Trump nu era încă președintele Statelor Unite.

„Este suprarealism”

Pe 17 mai, apoi pe 19 mai, caricaturistul și-a distribuit desenul pe Twitter sub formă de copertă falsă a revistei Time. Din acel moment a început distribuirea sa pe Twitter dar și pe Facebook. Dar viralizarea s-a produs cu adevărat vineri deoarece în Statele Unite au protestele violente născute în urma cazului George Floyd, ucis pe 25 mai.

Contactat de Le Parisien, Luc Descheemaeker recunoaște că este autorul falsei coperte, dar spune că nu a vrut să înșele internauții: „Am făcut o imagine. O imagine care arată ca prima pagină a unei reviste. Este suprarealism la fel ca « Aceasta nu este o pipa » de René Magritte. Am făcut o imagine a întunecatelor zile suprarealiste din Statele Unite.”.

„Nu pretind că este o primă pagină. Doar am sugerat ideea: Ce s-ar întâmpla dacă această imagine ar fi o imagine reală!?” încheie artistul.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook