Mii de israelieni participă la funeraliile unui rabin decedat de Covid. Fără distanțare, fără mască

Mii de israelieni participă la funeraliile unui rabin decedat de Covid. Fără distanțare, fără mască

Mii de israelieni ultra-ortodocși participă la funeraliile rabinului Meshulam Dovid Soloveitchik, decedat din cauza Covid. Cei prezenți sfidează restricțiile – nu respectă distanțarea și nu poartă măști. O scenă neobișnuită în plina pandemie se desfășoară la Ierusalim.

Rabinul Meshulam Dovid Soloveitchik, care a murit duminică, la vârsta de 99 de ani, a fost unul dintre liderii spirituali ai yeshiva din Brisk, o școală care studiază Talmudul. A murit în urma infectării cu Covid-19, precizează Jerusalem Post. O mulțime de discipoli au urmat cortegiul funerar până la un cimitir de la periferia orașului, fără a respecta regulile distanțării fizice.

Ministrul Apărării, Benny Gantz, deplânge discrepanțele dintre comunități, într-o țară care a făcut un efort uriaș pentru a rupe lanțul infectărilor, izolând milioane de familii. „Ne izolăm cu toții, sau deschidem pentru toată lumea”, spune el. „Așa arată dublul standard în materie de aplicare a legii: milioane de familii și copii sunt închiși în case și se supun regulilor, iar câteva mii de ultra-ortodocși se adună la o înmormântare”.

Israelul a impus a treia izolare la sfârșitul lunii decembrie, în încercarea de a controla pandemia. Unii rabini au cerut adepților să nu închidă școlile talmudice, pentru a continua studierea textelor religioase, în ciuda instrucțiunilor sanitare.

„Așa sunt ultra-ortodocșii, nu respectă și nu se supun legilor. Cei mai înrăiți nu recunosc statul Israel, dau foc drapelului de ziua națională, îi fugăresc pe cei câțiva care îndrăznesc să facă armata, nu privesc direct femeile și nu le vorbesc, soțiile lor sunt rase în cap și poartă perucă, nu se vaccinează, nu ies cu anii din cartierul lor, se căsătoresc între ei și fac câte 8-10-12 copii, dar doar vinerea, după ce începe sabatul – se împreunează printr-un cearșaf cu gaură! Folosesc doar telefoane cu butoane, fără internet, nu au TV și altele gadgeturi, nu folosesc curent, mașină sau vreun aparat în ziua de șabat. Mergeam des prin cartierele lor când eram în Ierusalim, nimeream în altă lume!”, spune un român care a locuit în Israel.

Pandemia a generat tensiuni majore între israelieni și evreii ultra-ortodocși, care sunt învinuiți că fac încă posibilă circulația virusului. Israel a înregistrat până acum 641,000 de cazuri și 4,700 de decese provocate de Covid.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook