Măsura de închidere a școlilor este eficientă în lupta anti-Covid, demonstrează elvețienii

Măsura de închidere a școlilor este eficientă în lupta anti-Covid, demonstrează elvețienii

Răspândirea noii tulpini britanice îi transformă pe copii în super-contaminatori? Ar trebui închise școlile pentru a limita răspândirea epidemiei? O întrebare ridicată de oamenii de știință și analizată de Marea Britanie, Germania, Grecia și Austria, care le-au cerut elevilor să rămână acasă. Copiii au un risc redus de a dezvolta forme severe ale bolii, dar se știe puțin despre rolul lor în transmiterea virusului.

Școlile elvețiene au ținut ușile închise timp de două luni primăvara trecută și acest lucru „a redus mobilitatea de mișcare cu 21,6%”, potrivit unui studiu realizat de Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Zurich (EPFZ). „Analiza noastră confirmă faptul că închiderea școlilor este o măsură care face posibilă reducerea vitezei de circulație a virusului prin reducerea deplasărilor”, adaugă Stefan Feuerriegel, profesor de IT și management la EPFZ.

Primul factor în reducerea deplasării a fost interzicerea adunărilor de peste cinci persoane, care a redus mobilitatea de mișcare cu 24,9%, conform studiului – care nu a fost evaluat de alți oameni de știință. Al doilea este închiderea barurilor, restaurantelor și a altor afaceri neesențiale, cu o scădere de 22,3%.

Echipa de cercetători elvețieni a analizat 1,5 miliarde de trasee de deplasare, în perioada 10 februarie – 26 aprilie 2020, folosind date de la operatorii de telefonie mobilă elvețieni, pentru a evalua impactul restricțiilor asupra mobilității de mișcare.

„Dacă școlile sunt închise, putem spera la o schimbare de comportament”, spune Stefan Feuerriegel, care nu este surprins de impactul închiderii școlilor. „Copiii rămân acasă, dar asta înseamnă, uneori, și o schimbare pentru părinți”, adaugă el.

Printre numeroasele măsuri luate în întreaga lume pentru a limita răspândirea virusului, închiderea școlilor a fost una dintre cele mai controversate.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook