Măștile destinate personalului medical nu sunt adaptate fețelor femeilor și asiaticilor. „Sunt pentru rugbiști”

Măștile destinate personalului medical nu sunt adaptate fețelor femeilor și asiaticilor. „Sunt pentru rugbiști”

Măștile filtrante utilizate de personalul medical sunt mai puțin potrivite pentru forma feței femeilor și asiaticilor, expunând aceste categorii la un risc mai mare de infectare cu Covid-19, potrivit unui studiu publicat miercuri.

„Măștile filtrante pot oferi o bună protecție numai dacă sunt adaptate formei feței individului, astfel încât să fie bine fixate și să nu permită trecerea aerului nefiltrat”, a subliniat autorul principal al studiului, prof. Britta von Ungern-Sternberg de la Universitatea din Australia de Vest.

Potrivit autorilor, o bună adaptare la fața persoanei care poartă masca este mai importantă, din punct de vedere al protecției, decât capacitatea de filtrare a acesteia.

Publicat în revista medicală Anesthesia, acest studiu analizează diferite lucrări efectuate în mai multe țări, chiar înainte de epidemia Covid-19, pentru a evalua eficacitatea măștilor filtrante folosite de personalul medical, precum FFP2 și echivalentul lor în lumea anglo-saxonă, N95.

Testele efectuate pe aceste măști arată că ele ar putea fi folosite corect de 95% dintre bărbați, dar doar 85% dintre femei le pot aplica fără risc. De asemenea, măștile se potrivesc cu 90% dintre persoanele de origine caucaziană, comparativ cu 84% dintre persoanele de origine asiatică. Proporția a fost deosebit de scăzută, 60%, pentru femeile din Asia.

Categorie nereprezentativă

Autorii citează exemplul Statelor Unite, unde măștile N95 sunt testate pe un grup de personal medical pentru a le determina eficacitatea. Femeile și asiaticii nu sunt „reprezentați” în mod corespunzător în acest grup, dar, potrivit estimărilor mai multor autorități sanitare din întreaga lume, persoanele de sex feminin reprezintă aproximativ două treimi din personalul medical din multe țări.

Potrivit autorilor studiului, măștile ar trebui testate sistematic pentru personalul din spitale, înainte de a fi purtate pentru îngrijirea bolnavilor, ceea ce nu a fost posibil în timpul pandemiei Covid-19 din cauza lipsei de timp și din cauza penuriei de echipamente.

În aprilie anul trecut, ziarul The Guardian abordase deja problema, dezvăluind că profesioniștii din domeniu, experții și sindicatele serviciului național de sănătate au avertizat că viața personalului medical este pusă în pericol de echipamentele de protecție destinate bărbaților. „Echipamentul individual de protecție este potrivit pentru un bărbat înalt de 1,80m, care arată că un jucător de rugby”, a spus un asistent medical.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook