Marea Britanie| Varianta indiană devine dominantă și ar putea bloca noua etapă de relaxare a restricțiilor

Marea Britanie| Varianta indiană devine dominantă și ar putea bloca noua etapă de relaxare a restricțiilor

Varianta, numită B.1.617.2, este una dintre cele trei detectate inițial în India. Public Health England a desemnat-o vineri drept „variantă de îngrijorare”, recunoscând că pare a fi cel puțin la fel de transmisibilă ca așa-numita variantă dominantă Kent, din Marea Britanie. Nu este clar dacă și în ce măsură B.1.617.2 poate reduce eficacitatea vaccinului.

Prof. Christina Pagel, directorul unității de cercetare operațională clinică de la University College London și membru al grupului de experți Independent Sage, vorbind în nume personal, a spus că creșterea cazurilor B.1.617.2 este suficient de importantă pentru a amâna următoarea etapă de relaxare programată pentru luni, când urmează să fie ridicate o serie de restricții.

Potrivit bazei de date a consorțiului de genomică Covid-19 din Marea Britanie, până acum au existat 1.393 de cazuri provocate de B.1.617.2, făcându-o a doua cea mai răspândită variantă din Marea Britanie. Datele de supraveghere genomică Covid-19 ale Institutului Wellcome Sanger sugerează că aproximativ 6,1% din genomurile Covid din Anglia secvențiate până pe 24 aprilie pot fi atribuite variantei indiene.

În timp ce varianta Kent scade sau se stabilizează, varianta indiană B.1.617.2 înflorește. În unele părți ale țării, cum ar fi Bolton și Blackburn, varianta reprezintă peste 50% din cazuri. Pagel a subliniat că, deși numărul cazurilor provocate de B.1.617.2 nu este în prezent atât de mare, el se dublează în fiecare săptămână – și acest lucru se întâmplă de trei săptămâni.

„Am făcut asta de atâtea ori – am așteptat până când lucrurile au devenit grave, abia apoi ne-am dat seama că ar fi trebuit să acționăm în urmă cu câteva săptămâni”, a spus ea. „Deci, trebuie să acționăm, de fapt, cu câteva săptămâni înainte – ceea ce înseamna acum!”.

Eficiența vaccinului, pusă la îndoială

Documentele de sănătate publică din Anglia, consultate de The Guardian, au arătat că au fost identificate 48 de focare ale variantei indiene B.1.617.2, inclusiv cele legate de școlile secundare, casele de îngrijire și adunările religioase.

Oamenii de știință se așteptau că o variantă care scapă în mod substanțial imunității sau este extrem de transmisibilă (mai mult decât varianta Kent) ar putea duce la un val de infectări mai mare decât cel observat în ianuarie 2021.

„Având în vedere că o mare parte din planurile noastre de deblocare se bazează pe protecția oferită de vaccinare, principala mea preocupare este că nu știm încă măsura în care anumite variante scapă fie de imunitatea dobândită în mod natural, fie de cea indusă de vaccin”, a spus Andrew Hayward, membru Sage și director al Institutului de epidemiologie și îngrijire a sănătății UCL.

„Știm că vaccinul este foarte eficient împotriva tulpinii B.1.1.7 [Kent]… dar știm, de asemenea, că vaccinul este mai puțin eficient în protejarea împotriva variantei din Africa de Sud. Pentru variantele care apar în India… nu avem suficiente date pentru a evalua dacă este posibil să se sustragă imunității”.

Martin McKee, profesor de sănătate publică europeană la London School of Hygiene & Tropical Medicine, a declarat că el și colegii săi sunt foarte îngrijorați.

„Există încă mulți oameni, în special tineri, cei din zonele defavorizate și cei din minoritățile etnice care sunt nevaccinați. Sunt mai puțin îngrijorat de întâlnirile din afara casei, deoarece riscurile acolo sunt scăzute, dar personal voi continua să evit întâlnirile în interior, cum ar fi restaurantele, chiar dacă sunt complet vaccinat”.

 

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook