Majoritatea testelor rapide „ratează una din două persoane pozitive”. Francezii se pregătesc să retragă de pe piață testele cu performanțe scăzute

Majoritatea testelor rapide „ratează una din două persoane pozitive”. Francezii se pregătesc să retragă de pe piață testele cu performanțe scăzute

O alertă de sănătate din partea Direcției Generale de Sănătate din Franța a impus, lunea trecută, interzicerea testului antigenic VivaDiag Rapid Test Sars-CoV-2 Ag, importat din China. Specialiștii au detectat prea multe teste „fals pozitive”, ceea ce înseamnă că pacienții au fost diagnosticați în mod eronat pozitivi la Covid-19 și au fost nevoiți să se izoleze fără niciun motiv. „Specificitatea” ar fi trebuit să fie mai mare de 99%, adică proporția de „fals pozitive” ar fi trebuit să fie mai mică de 1%, conform criteriilor impuse de Haute Autorité de santé (HAS). Prin urmare, acest test nu mai este utilizat, după decizia luată de Agenția Națională pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM).

Potrivit lui Vincent Dailloux, director general al importatorului Medisur, care a propus acest test, diferența de performanță este legată de faptul că „acest test se efectuează uneori în condiții de temperatură care nu respectă instrucțiunile de utilizare, la mai puțin de 15°C”.

Rezultate catastrofale

Este timpul să se facă ordine între testele autorizate în Franța. „Dintr-un total de 15 teste evaluate, 9 arată performanțe insuficiente”, a declarat pentru Le Figaro profesorul Jean-Michel Pawlotsky, șeful laboratorului de virusulogie al spitalelor universitare din Paris. Ar fi a doua evaluare a testelor antigenice din Franța, prima fiind efectuată la sfârșitul lunii septembrie. El a adăugat: „Ar fi de dorit ca farmaciștii, asistenții medicali sau medicii care efectuează testele să le spună oamenilor care sunt testați ce marcă utilizează. Pentru că unele teste autorizate în Franța prin reglementările europene ar putea rata mai mult de una din două persoane pozitive!”.

Aceste rezultate catastrofale reflectă reglementări europene laxe, care vor fi în vigoare până în iunie 2021. Până atunci, este necesară o simplă declarație de performanță a producătorului sau a importatorului testului.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook