Mai mulți lideri ai lumii sunt anchetați pentru „proasta gestionare a epidemiei Covid”

Mai mulți lideri ai lumii sunt anchetați pentru „proasta gestionare a epidemiei Covid”
Președintele brazilian Jair Bolsonaro și premierul britanic Boris Johnson, printre liderii anchetați

Pandemia a ucis peste 5 milioane de oameni în întreaga lume. Ar fi putut bilanțul să fie mai puțin aspru dacă s-ar fi luat alte decizii? Mulți lideri, din Franța până în Brazilia, au fost acuzați pentru proasta gestionare a crizei de sănătate.

Franța: Fostul ministru al Sănătății, Agnès Buzyn

În Franța, fostul ministru al Sănătății, Agnès Buzyn, a fost pusă sub acuzare pe 10 septembrie pentru că „a pus în pericol viața altora”, prin modul în care a gestionat epidemia. O premieră judiciară pentru Franța. O premieră și pentru fostul membru al guvernului, deocamdată singura acuzată în dosarul dedicat modului în care autoritățile franceze au gestionat epidemia Covid-19.

Dar nu este singura inculpată.

Curtea de Justiție a Franței (CJR), singurul organism împuternicit să judece membrii guvernului pentru acte comise în exercitarea funcțiilor lor, desfășoară și o anchetă în privința succesorului ei, actualul ministru al Sănătății, Olivier Véran și a fostului premier Edouard Philippe.

O anchetă parlamentară asupra lui Jair Bolsonaro

În Brazilia, țară care a înregistrat peste 600.000 de decese, o comisie de anchetă a Senatului a cerut acuzarea președintelui de extremă dreapta Jair Bolsonaro la sfârșitul lunii octombrie, pentru „crime împotriva umanității”. Grupul susține că Bolsonaro i-a „expus în mod deliberat” pe brazilieni la „contaminare în masă” în timpul pandemiei, a avut un discurs public anti-izolare și a achiziționat vaccinurile anti-Covid cu întârziere.

„Nu sunt vinovat de absolut nimic, am făcut ceea ce trebuie, de la început. Este o mascaradă”, a spus Jair Bolsonaro, președintele Braziliei

Dar oricât de grave sunt, acuzațiile vor avea doar o semnificație simbolică. Președintele de extremă dreapta se bucură de mult sprijin în Parlament.

Italia: Anchetă asupra unui înalt oficial al OMS

În aprilie, parchetul din Bergamo a deschis o anchetă privind primul val al epidemiei Covid-19. Vizat este Ranieri Guerra, unul dintre cei 11 directori generali adjuncți ai OMS.

Înaltul oficial este acuzat că ar fi ascuns un proces-verbal „acuzator”, fără explicații. Intitulat „O provocare fără precedent: primul răspuns italian la Covid-19”, documentul arăta că țara nu era pregătită. Textul a relevat în special că planul italian împotriva pandemiei nu a fost actualizat din 2006.

Ranieri Guerra pretinde că planul „era considerat încă valabil în 2016” și că „a lăsat o notă pentru ca acesta să fie actualizat”. Procuratura îl suspectează de mărturie mincinoasă.

Austria: Primul proces împotriva statului după un focar

La sfârșitul lunii septembrie, primul proces împotriva statului austriac a fost intentat de familiile îndoliate după un focar puternic izbucnit în Ischgl, Tirol.

Supranumită „Ibiza Alpilor”, stațiunea de schi cunoscută pentru barurile sale de noapte devenise o sursă uriașă de infectare chiar la începutul crizei Covid-19, în martie 2020. Aproape 6.000 de turiști din 45 de țări susțineau că ei sau una dintre rudele lor au fost contaminate în stațiunea austriacă. 32 au murit.

India, Marea Britanie

India și Marea Britanie au înregistrat focare puternice după izbucnirea epidemiei. 140.000 de decese Covid a înregistrat până acum Regatul Unit, iar India 450.000. Gestionarea crizei a fost criticată pe scară largă, în ambele state, inclusiv în fața instanțelor.

În India, o comisie înființată de guvernul regional din Delhi urmează să prezinte un raport privind decesele legate de deficitul de oxigen. Mai mulți oficiali ai partidului premierului Narendra Modi și ai opoziției riscă, de asemenea, un proces, acuzați că au depozitat necorespunzător medicamentele.

„Mii de decese ar fi putut fi evitate” – spune Raportul parlamentar al Regatului Unit, publicat pe 12 octombrie 2021.

Premierul englez Boris Johnson, la rândul său, a anunțat că în 2022 va fi deschisă o anchetă independentă, cerută de opoziție. La mijlocul lunii octombrie, un raport parlamentar indica faptul că izolarea a fost impusă prea târziu și au fost făcute „mari greșeli” care au condus la „unul dintre cele mai importante eșecuri de sănătate publică” din țară.

Sursa: LCI

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook