Lucian Bode, despre incidentele de la Spitalul Foișor: „Nimeni nu e de neînlocuit, inclusiv Arafat”

Lucian Bode, despre incidentele de la Spitalul Foișor: „Nimeni nu e de neînlocuit, inclusiv Arafat”

Ministrul de Interne, Lucian Bode, afirmă că externarea pacienților de la Spitalul Foișor „nu a fost deloc în regulă”, dar că mutarea nu a fost decisă nici de Ministerul Sănătății, nici de DSU. „Medicul curant spune dacă pacientul este transferat în altă unitate spitalicească sau este externat. Totodată, de comun acord medic – pacient hotărăsc cum anume se face externarea”.

Pe de altă parte, în contextul scandalului iscat, Bode afirmă că „nimeni nu este de neînlocuit. Inclusiv ministrul Bode, inclusiv la secretarul de stat Arafat, mă refer la toată lumea. Dar legat de Foișor (…), ca simplu cetățean, am văzut și eu ce am văzut cu toții, că modul în care a fost organizată externarea pacienților în seara zilei de vineri nu a fost deloc în regulă. De ce s-a ajuns aici, când s-a semnat ordinul de transformare a spitalului în spital COVID, de mutare a pacienților„.

Bode s-a arătat „șocat” de modul în care a fost preluat un pacient, în portbagajul mașinii aparținătorilor.

„Am văzut acea imagine care ne-a șocat pe toți, când am văzut că un pacient este introdus în portbagajul unei mașini a aparținătorilor. Și am întrebat imediat ce se întâmplă și am înțeles că medicul curant, împreună cu pacientul și cu familia pacientului au hotărât, pentru că au aranjat în așa fel mașina încât să poată fi transportată în mașina personală, să facă acest lucru. Dar eu spun că putem discuta foarte multe cauze, de ce s-a întârziat atât de mult, de ce doar după câteva ore după ce s-a semnat ordinul a venit și acceptul managerului. Sunt multe de discutat, dar vorbim de cauze. Efectul l-am văzut cu toții și așa ceva este inadmisibil să se mai întâmple”.

Ministrul de Interne nu îl poate demite pe șeful DSU, Raed Arafat, care este numit prin ordin al premierului. Însă au fost în legătură în timpul intervenției: „Eu persanal i-am cerut atunci să găsească o soluție urgent, ca toți bolnavii să fie transportați cu ambulanța. După cum ați putut observa, în a doua parte a intervenției, bolnavii au fost externați sau transferați cu ambulanțele”.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook