Laboratorul Moderna a dezvoltat vaccinul anti-Covid în două zile, spune directorul companiei

Laboratorul Moderna a dezvoltat vaccinul anti-Covid în două zile, spune directorul companiei

Datorită unei noi tehnologii numite ARN mesager, oamenii de știință au reușit să secvenționeze rapid, cu ajutorul computerului, șirurile de instrucțiuni genetice pentru a combate Covid-19.

La mai puțin de un an de la explozia pandemiei Covid-19, apariția rapidă a mai multor modele de vaccin este un răspuns al laboratoarelor farmaceutice pentru o provocare intensă de sănătate.

Printre laboratoarele implicate în cursa vaccinurilor se numără Moderna, care a comunicat recent o eficiență de 94,5% împotriva coronavirusului. Compania americană a solicitat autorizarea în Statele Unite și Europa pentru vaccinul său, care a fost dezvoltat în doar două zile.

ARN Mesager

După cum raportează laboratorul pe site-ul oficial, autoritățile chineze au lansat secvența genetică a noului coronavirus pe 11 ianuarie. Încă din 13 ianuarie, echipa de cercetare Moderna, asociată cu Institutele Americane de Sănătate (NIH), a finalizat secvența vaccinului său, cu nume de cod mRNA-1273.

Cum se explica o perioada atât de scurtă? Pentru a economisi timp prețios, compania s-a bazat pe ARNm sau ARN mesager. Spre deosebire de vaccinurile tradiționale, care își propun să ne antreneze corpul să răspundă la boli, această tehnologie inovatoare, care deocamdată nu a fost folosită niciodată la oameni, se bazează pe un «fir» de instrucțiuni genetice numite ARN mesager, care transmite celulelor noastre ce să facă, în acest caz, cum să fabrice un antigen specific Covid-19.

Așadar, vaccinul a fost făcut în două zile, pe computer, fără a intra vreodată în posesia virusului. Asta este extraordinar: cu tehnologia noastră, nu avem nevoie de celulele virusului pentru a lucra și nici nu petrecem luni întregi în fabrică, înainte de a începe studiile clinice”, a explicat CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel, pentru Liberation. Prin comparație, au fost necesare douăzeci de luni pentru a începe studiile clinice ale vaccinului SARS.

Câteva luni de studii clinice

În mod logic, intervalul de două zile este prea scurt pentru a finaliza vaccinul. Odată ce ARNm-1273 a fost secvențiat, a fost necesar să se fabrice primele loturi și să se obțină autorizații de la autoritățile sanitare americane pentru a efectua primele teste. Prima fază a început pe 16 martie.

„Primul studiu clinic al unui vaccin împotriva noului coronavirus a început în statul Washington, unul dintre cele mai afectate din Statele Unite, țară care până atunci numărase aproape 7.800 de cazuri și 118 decese. Vaccinul experimental a fost testat pe 45 de pacienți sănătoși, cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani, cărora li s-au făcut două injecții intramusculare, la douăzeci și opt de zile distanță”, a adăugat Stéphane Bancel.

După o a doua fază, a treia s-a încheiat recent, cu rezultate foarte încurajatoare, de data aceasta pe un grup de peste 30.000 de persoane, dintre care aproximativ jumătate au testat vaccinul, cealaltă un placebo.

Din 196 de participanți la studiul clinic care s-au îmbolnăvit, 185 erau în grupul placebo și 11 în grupul de persoane vaccinate, conform rezultatelor publicate de Moderna – și niciuna dintre persoanele vaccinate nu a dezvoltat o formă severă de Covid, a spus Séphane Bancel pentru BFMTV.

160 de milioane de doze pentru Europa

În ceea ce privește comercializarea vaccinurilor, Moderna a anunțat luni că a solicitat autorizație în Statele Unite și Europa. Pe Vechiul Continent, Agenția Europeană a Medicamentului este cea care trebuie să autorizeze distribuirea acestuia, analizând datele clinice complete ale laboratorului.

Uniunea Europeană a ajuns la un acord cu Moderna pentru furnizarea a 160 de milioane de doze, a declarat președintele Comisiei, Ursula van der Leyen, la jumătatea lunii noiembrie. Compania americană a semnat și cu Canada, Japonia, Israel, Marea Britanie… Plus 100 de milioane de doze promise la începutul lunii august Statelor Unite.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook