Joe Biden crede că operațiunea de evacuare din Afganistan a fost un „succes extraordinar”

Joe Biden crede că operațiunea de evacuare din Afganistan a fost un „succes extraordinar”

Președintele american laudă operațiunea de evacuare din Afganistan, după ce trupele americane au părăsit țara condusă acum de talibani, în urma războiului care a durat 20 de ani. Joe Biden insistă că a fost momentul potrivit pentru o asemenea manevră și caracterizează efortul haotic și periculos de a extrage cetățenii americani și afgani drept un „succes extraordinar”.

Biden mulțumește armatei americane pentru că a ajutat la evacuarea a aproximativ 90%  dintre cetățenii americani care doreau să părăsească Afganistanul și a 100.000 de afgani în săptămânile de după preluarea Kabulului de către talibani.

Președintele spune că nu a acceptat ca armata să continue evacuarile și după 31 august pentru că o prezență prelungită în Afganistan ar fi pus în pericol cetățenii americani, mai ales în condițiile în care Donald Trump a promis anul trecut că trupele americane vor părăsi țara până în mai 2021.

El îi contrazice pe criticii care spun că evacuarea ar fi trebuit să înceapă cu câteva luni în urmă, argumentând că o astfel de decizie ar fi creat și mai mult haos.

„Am finalizat una dintre cele mai mari operațiuni de extragere pe calea aerului din istorie, cu mai mult de 120.000 de persoane salvate”, spune Biden. „Cifra este de două ori mai mare față pe care experții o credeau posobilă”.

Sursa: Forbes

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook