Israelienii văd finalul epidemiei. Puținele restricții rămase în vigoare sunt ignorate, petrecerile se dezlănțuie

Israelienii văd finalul epidemiei. Puținele restricții rămase în vigoare sunt ignorate, petrecerile se dezlănțuie
Foto: Twitter Ralph Dekkers

Cu restricții puține și aproape fără control pentru aplicarea măsurilor care au mai rămas în vigoare, Israel a ieșit din pandemie. Petrecerile s-au dezlănțuit pe străzi, copiii se bucură în locurile de joacă ale școlilor și plajele se umplu de familii. Majoritatea vârstnicilor sunt deja inoculați și cu alte câteva milioane de cetățeni au primit prima doză. Rata de pozitivitate a scăzut până la 3%, spitalele se golesc, iar epidemiologii sunt precaut-optimiști. Dacă reușește controlul noilor variante, Israelul ar putea deveni prima națiune care îmblânzește pandemia și deschide definitiv economia.

De mai bine de o săptămână, restaurantele sunt pline, cluburile de noapte și barurile găzduiesc petreceri și măștile, încă obligatorii prin lege în interior, dispar rapid. „Este ca furtuna după secetă”, a spus Daniel Lipshitz, în vârstă de 27 de ani, savurând o bere într-un bar aglomerat din Jaffa. „Nu, e ca și cum ai face sex pe o insulă pustie”, crede prietena lui, Noa. „Chiar și bunica mea organizează o petrecere”.

Israelul a devenit un caz de test pentru cum ar putea arăta viața după pandemie. Deocamdată, există unele restricții – nu sunt permise mai mult de 20 de persoane în interior, de exemplu, deși regula este în mare parte ignorată.

Însă oficialii din domeniul sănătății avertizează că țara nu a scăpat încă de Covid. Guvernul a lansat sistemul de „pașaport verde”, care generează un cod de bare pe telefonul mobil, care poate fi verificat de personalul din unitățile de agrement. Astfel, cei vaccinați își pot relua viața normală.

„Poate că, dacă nu pot fi DJ într-un club de noapte fără pașaport verde, voi face vaccinul”, spune un sceptic, refuzând să-și dea numele, deoarece este deja hărțuit de prieteni și părinți.

Guvernul promite că se va putea călători fără carantină. Chiar și cetățenilor israelieni le-a fost aproape imposibil să se întoarcă acasă în ultimele luni. Începând din această săptămână, vor fi permise până la 3.000 de persoane pe zi – de la doar 200 pe săptămână – dacă sunt aprobate de Ministerul Sănătății.

Autoritățile intenționează să îi lase pe cei vaccinați în Israel să călătorească liber – poate chiar fără carantină la întoarcerea acasă. Este un risc, potrivit lui Nachman Ash, coordonatorul crizei Covid, care consideră că, fără o monitorizare atentă, cum ar fi cu brățările electronice, Israelul ar putea cădea în curând pradă noilor variante.

Sursa: Financial Times

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook