Israel se pregătește de o nouă izolare, în septembrie. Începerea anului școlar ar putea fi amânată

Israel se pregătește de o nouă izolare, în septembrie. Începerea anului școlar ar putea fi amânată

Pe fondul creșterii continue a cazurilor grave de coronavirus, directorul general al Ministerului Sănătății din Israel, Nachman Ash, declară că este „imposibil de spus cu certitudine” dacă anul școlar va începe, așa cum era planificat, pe 1 septembrie – sugerând că ar putea fi pus în aplicare un nou blocaj, luna viitoare.

„Chiar nu vrem să ajungem la o nouă izolare. Încercăm toate variantele pentru a o evita, dar dacă sistemul de sănătate va fi suprasolicitat și va exista riscul să ajungem în colaps, nu vom avea de ales”, spune el.

„Avem de gând să începem anul școlar pe 1 septembrie, dar este imposibil să spunem cu certitudine. După sărbători, dorim ca sistemul de învățământ să fie pe deplin activ, cu studii față în față. Trebuie să fim pregătiți pentru asta”.

Economia va fi mai puțin afectată

Odată cu discuțiile despre un posibil blocaj în timpul sărbătorilor evreiești din septembrie, Ash a spus că izolarea de luna viitoare va afecta mai puțin economia decât în ​​alte luni.

„Faptul că economia ar fi mai puțin afectată în septembrie este, de asemenea, una dintre considerații. Important este să nu ajungem în punctul în care sistemul de sănătate s-ar putea prăbuși”, avertizează el.

„În opinia mea, izolarea este un instrument eficient. Dar vine cu un preț foarte mare, nu este un instrument pe care dorim să îl folosim într-un stadiu incipient. În cele din urmă, de fiecare dată când am implementat un blocaj, rata mortalității a scăzut.”

Izolarea este ultima soluție, spune ministrul Sănătății

Ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz, spune însă că izolarea este o ultimă soluție și va fi evitată cât mai mult posibil.

„Este valabil și pentru sistemul educațional”, a adăugat el în timpul unui tur al unui nou centru de testare rapidă din Ierusalim. „Vom evita dezactivarea sistemului educațional cât mai mult posibil”.

Întrebat dacă guvernul ține focarul sub control, Ash răspunde că „atât timp cât rata incidenței crește destul de mult, nu pot spune asta. Privim cu îngrijorare… Înregistrăm un număr mare de infectăei, este îngrijorător”.

Numărul pacienților în stare critică – factorul decisiv

Oficialii Ministerului Sănătății au indicat că o nouă izolare va fi necesară dacă Israelul ajunge la 6-700 de pacienți grav bolnavi.

„Am ajuns la 1.200 de pacienți în stare gravă [în trecut] și nu vrem să trecem prin asta [din nou]. Dacă observăm o reducere a numărului de pacienți cu afecțiuni critice după administrarea celei de-a treia doze și după implementarea noilor măsuri, vom avea timp de respiro”, spune Ash.

Din cele 9,8 milioane de israelieni, peste 5,8 milioane au primit cel puțin o doză de vaccin, aproape 5,4 milioane au primit două și peste 420.000 au făcut deja al doilea rapel.

2.886 de noi cazuri Covid au fost identificate sâmbătă, cu o rată de pozitivare de 3,83%, ceea ce a dus la numărul total de cazuri raportate în Israel de la începutul pandemiei la 898.433.

Sursa: Times of Israel

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook