Israel| Reacțiile adverse după a treia doză de vaccin anti-Covid sunt similare cu cele raportate după a doua

Israel| Reacțiile adverse după a treia doză de vaccin anti-Covid sunt similare cu cele raportate după a doua

Majoritatea persoanelor care au primit a treia doză de vaccin Covid-19 de la Pfizer au raportat efecte secundare similare cu cele resimțite după a doua doză, potrivit unui sondaj preliminar realizat în Israel.

Israelul a început administrarea dozelor de rapel în urmă cu aproximativ 10 zile persoanelor cu vârsta peste 60 de ani, ca parte a eforturilor de a încetini răspândirea variantei Delta. Statul devine astfel un teren de testare pentru a treia doză.

Cel mai mare furnizor de servicii medicale din Israel, Clalit, a declarat duminică că a administrat a treia doză de vaccin pentru un număr de aproximativ 240.000 de persoane.

Aproximativ 4.500 de persoane care au primit dozele de rapel în perioada 30 iulie – 1 august, au răspuns întrebărilor și au fost incluse în sondaj.

88% dintre participanții la sondaj au spus că, în zilele de după primirea celui de-al doilea rapel, s-au simțit „la fel sau mai bine”, comparativ cu perioada de după administrarea primului rapel.

31% au raportat efecte secundare, cel mai frecvent fiind durerea la locul injectării.

Aproximativ 0,4% au declarat că suferă de dificultăți de respirație, iar 1% au spus că au solicitat tratament medical din cauza unuia sau mai multor efecte secundare.

Ran Balicer, directorul departamentului de inovație de la Clalit, spune că, deși rezultatele sunt „preliminare și auto-raportate”, ele permit o comparație a efectelor secundare cu cea de-a doua doză și „se dovedește că în majoritatea cazurilor sunt similare sau mai puține la al doilea rapel.”

„Deși nu dispunem încă de cercetări pe termen lung cu privire la eficacitatea și siguranța celei de-a treia doze, constatările continuă să indice beneficiul imunizării”, spune Balicer.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook