Instanța din Madrid declară izolarea parțială neconstituțională. Guvernul nu poate impune măsura

Instanța din Madrid declară izolarea parțială neconstituțională. Guvernul nu poate impune măsura

Un înalt tribunal din Madrid a respins joi izolarea parțială a capitalei spaniole și a nouă municipalități învecinate impusă de autorități în încercarea de a stopa al doilea val de Covid-19.

Curtea Superioară de Justiție din Madrid (TSJM) a indicat în motivarea deciziei că a respins aceste măsuri de izolare parțială, deoarece „subminează drepturile și libertățile fundamentale” ale celor 4,5 milioane de locuitori în cauză.

Autoritățile din Madrid au reacționat rapid la acest anunț, iar președintele regiunii Madrid a cerut locuitorilor să nu părăsească orașul.

„Îi rugăm din nou pe toți madrilenii să nu părăsească Madridul și să urmeze toate recomandările de sănătate, mai ales în zilele următoare, când urmează un weekend prelungit” grație zilei naționale, care va fi sărbătorită luni, a declarat Isabel Diaz Ayuso.

Rupeți lanțul contaminării

Izolarea parțială a Madridului și a nouă localități din jur a intrat în vigoare vineri seară, pentru o perioadă de două săptămâni.

Aceasta fusese impusă de guvernul central după negocieri dure cu autoritățile regionale, care erau singurele competente în materie de sănătate și care se opuneau.

În virtutea acestei izolări parțiale, locuitorii din Madrid și din celelalte nouă municipalități în cauză nu pot părăsi regiunea în care au reședința, decât pentru a merge la serviciu, pentru a merge la medic, sau pentru a merge la școală.

Prin urmare, acești rezidenți nu sunt izolați la casele lor, așa cum s-a întâmplat în primăvară, dar libertatea lor de a circula este sever restricționată.

Obiectivul acestei izolări parțiale este de a sparge lanțul contaminării, pentru a încetini creșterea amețitoare a cazurilor Covid-19 din regiunea Madrid, una dintre capitalele europene cele mai afectate.

Fără unda verde a instanțelor, poliția nu poate impune amenzi celor care nu respectă măsurile.

Numărul de cazuri de Covid-19 săptămâna aceasta a depășit 800.000 în Spania, care are peste 32.000 de decese și este una dintre țările cu cel mai mare număr de cazuri în raport cu populația sa din întreaga Uniune Europeană.

Drepturi fundamentale

În decizia sa, instanța afirmă că măsurile de izolare parțială luate de guvernul central pentru Madrid și aceste nouă municipalități „constituie o ingerință a autorităților publice în drepturile fundamentale ale cetățenilor fără o autorizație legală”.

Nici guvernul central, nici autoritățile regionale nu au reacționat încă la hotărârea instanței.

La rândul său, guvernul regional din Madrid, condus de Partidul Popular (opoziție de dreapta), a instituit pe 21 septembrie, pentru o perioadă de două săptămâni, restricții privind libera circulație în anumite cartiere din Madrid și împrejurimi, cele în care numărul de cazuri noi de Covid-19 este cel mai mare.

Aceste cartiere sunt, în cea mai mare parte, cele ale clasei muncitoare din sudul Madridului.

Guvernul regional spune că măsurile sale au început să dea roade și consideră că izolarea parțială a întregii capitale va avea consecințe grave pentru economia regională, fiind în același timp mai puțin eficientă în combaterea pandemiei.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook