India| Mahalalele din marile orașe au dobândit imunitatea colectivă. Singurele zone în care scade numărul de cazuri noi

India| Mahalalele din marile orașe au dobândit imunitatea colectivă. Singurele zone în care scade numărul de cazuri noi

S-a vorbit mult despre strategia imunității colective în combaterea epidemiei de coronavirus. Țări precum Suedia au decis să parieze pe această opțiune și au avut un oarecare succes. În alte locuri, specialiștii au fost încă de la început sceptici cu privire la această strategie de imunitate colectivă.

Conceptul de imunitate colectivă presupune ca cel puțin 50% din populație sa fie purtătoare de anticorpi, iar mai multe studii tind să demonstreze chiar că este necesar un procent de 60-70%.

Astăzi, unele regiuni ale lumii au atins această imunitate colectivă conform unor studii. Acesta este cazul orașului Manaus din Brazilia, dar ar fi și cazul unor mahalale din marile orașe indiene.

Una dintre țările cele mai afectate de epidemie

India a înregistrat 81.484 de noi cazuri de contaminare cu coronavirus în ultimele 24 de ore, aducând totalul la 6,4 milioane de cazuri, potrivit datelor raportate de Ministerul Federal al Sănătății.

Numărul deceselor legate de coronavirus în India a depășit 100.000 sâmbătă, potrivit cifrelor oficiale, făcând India a treia țară în ceea ce privește numărul de decese, după Statele Unite și Brazilia.

Drept urmare, India a atins rate ridicate de contaminare în unele orașe și cartiere, unde mai mult de 50% dintre locuitori au contractat Covid-19. În mahalalele din Bombay, care sunt printre cele mai mari din lume, densitatea mare a populației explică parțial această cifră. Distanțarea socială este aproape imposibil de respectat acolo. Numărul deceselor legate de coronavirus, câteva mii oficial, rămâne însă relativ scăzut în aceste cartiere.

Scăderea numărului de cazuri noi în mahalale

Regulile distanțării sociale sunt aproape imposibil de respectat în cartierele sărace. În ciuda condițiilor de viață foarte dificile, decesele legate de Covid-19 rămân însă relativ scăzute. După stabilizare, numărul de noi infectări în aceste mahalale chiar a început să scadă, pe măsură ce au continuat să crească în restul țării. În unele dintre aceste cartiere, studiile susțin că 60% din populație a dezvoltat anticorpi. Prin urmare, ar fi putut dobândi celebra imunitate colectivă.

O teorie care nu e împărtășită de toti medicii indieni. Unii dintre ei cred că India este mult prea mare și prea populată pentru a fi luată în considerare imunitatea colectivă. Dar dacă unii sunt sceptici, alți specialiști în imunologie consideră că această soluție poate scoate țara din impasul acestei epidemii. O soluție care trebuie totuși aplicată pe termen lung.

Autoritățile sunt sceptice

Guvernul indian nu vrea să se bazeze pe imunitatea colectivă. O strategie mult prea riscantă. Prin urmare, autoritățile continuă să impună gesturi de protecție.

India este pe punctul de a deveni cea mai contaminată țară din lume. Un mic semn de speranță: autoritățile au decis să redeschidă școlile și cinematografele din unele regiuni. Redeschideri care se vor face în condiții foarte stricte.

Sursa: RTBF

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook