Gorila Winston s-a vindecat de Covid după ce a primit un tratament asemănător celui administrat lui Trump

Gorila Winston s-a vindecat de Covid după ce a primit un tratament asemănător celui administrat lui Trump

O gorilă în vârstă de 48 de ani, infectată cu SARS-Cov-2, a fost tratată cu un medicament experimental cu anticorpi sintetici, anunță grădina zoologică din San Diego, California. Pe 11 ianuarie, gorila Winston a fost testată pozitiv, împreună cu alte câteva primate, în timpul analizei materilor fecale. A fost primul caz de transmitere naturală a Covid-19 către maimuțe mari, iar virusul provenea de la un angajat asimptomatic, care purta totuși mănuși. „Grupul a fost infectat cu o nouă variantă extrem de contagioasă a coronavirusului, care a fost identificată recent în California”, potrivit San Diego Zoo Global, asociația care gestionează grădina zoologică.

Mai multe gorile au prezentat simptome de tuse ușoară, nas înfundat și episoade de letargie. Datorită vârstei înaintate și a stării de sănătate precare, Winston a fost examinat sub anestezie. Suferind de pneumonie și boli de inimă, a fost tratat cu un cocktail de medicamente pentru inimă, antibiotice și anticorpi „monoclonali”.

Anticorpii monoclonali, fabricați în laborator și injectați intravenos, imită funcționarea sistemului imunitar după infectarea cu coronavirus. Tratamentul a fost aprobat în noiembrie în Statele Unite, anterior fiind folosit experimental pentru tratarea fostului președinte Donald Trump. Winston a primit însă un tratament care nu poate fi utilizat la oameni, menționează grădina zoologică.

Se știe că maimuțele mari sunt sensibile la virusurile umane, cum ar fi gripa sau varicela, datorită apropierii dintre cele două specii. Winston, un mascul a cărui specie este listată ca fiind pe cale de dispariție, a sosit în San Diego în 1984 și va împlini 49 de ani pe 20 februarie. Este unul dintre cei mai vechi rezidenți ai unei grădini zoologice. San Diego Zoo Global examinează acum posibilitatea vaccinării altor animale cu un tratament bazat pe o versiune sintetică a proteinei de suprafață a virusului. Animalele, sălbatice sau în captivitate sunt vaccinate în mod regulat împotriva unui număr mare de boli.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook