Germania intră pe lista țărilor care anchetează decesele survenite după vaccinare. 10 persoane au murit la scurt timp după administrarea serului anti-Covid

Germania intră pe lista țărilor care anchetează decesele survenite după vaccinare. 10 persoane au murit la scurt timp după administrarea serului anti-Covid

În Germania, Institutul Paul Ehrlich anunță că analizează cazurile a 10 persoane care au decedat la scurt timp după vaccinare. Acestea se adaugă celor 23 de vârstnici care au murit în Norvegia, după ce au fost vaccinate. Chiar dacă nu este stabilită legătura directă cu vaccinul, vulnerabilitatea acestei grupe de vârstă la efectele secundare este reală. În mai multe țări a fost lansată o anchetă pentru a elimina îndoiala.

Este o cifră care ar putea fi îngrijorătoare, în plină campanie de vaccinare Covid-19: autoritățile norvegiene, care au administrat peste 20.000 de doze de ser Pfizer/BioNTech, trebuie să ia în considerare moartea a 23 de pacienți, cu vârsta peste 80 de ani.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente (NOMA) a raportat sâmbătă că a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauza acestor decese. Conform investigațiilor inițiale, 13 dintre victime au dezvoltat efecte secundare considerate obișnuite, manifestate prin febră, diaree sau greață.

„Este posibil ca aceste reacții adverse, care nu sunt neobișnuite în cazul vaccinurilor şi care nu sunt periculoase la pacienții mai tineri şi sănătoşi, „ar putea agrava o boală deja existentă la vârstnici”, spune directorul medical de la NOMA, Steinar Madsen în British Medical Journal.

Chiar dacă el asigură că, în această etapă, „nu există o legătură certă între decese și vaccin”, nu a vrut să excludă nicio posibilitate: „Poate fi o coincidență, dar nu sunt sigur”.

10 decese după vaccinare, în Germania

NOMA subliniază, de asemenea, că studiile clinice efectuate pentru vaccinul Pfizer au inclus doar câțiva participanți cu vârsta peste 85 de ani, subliniind lipsa datelor cu privire la vârstnici. Un alt punct care justifică aceste decese: „În prezent vaccinăm persoanele în vârstă și persoanele care locuiesc în case de bătrâni”, explică agenția, care amintește că în fiecare săptămână mor 400 de rezidenți ai căminelor de bătrâni.

„Prin urmare, este de așteptat ca decesele să apară aproape de momentul vaccinării”. În așteptarea clarificării cauzelor care au provocat decesele, NOMA a cerut medicilor să continue vaccinările, cerând totuși o evaluare aprofundată a celor mai vulnerabili pacienți.

Aceste decese nu sunt singurele investigate. În Germania, unde au fost injectate peste 800.000 de doze, Institutul Paul Ehrlich a anunțat că analizeaza decesele a 10 persoane, care au avut loc la scurt timp după vaccinarea împotriva Covid-19. Experții însă nu cred în legătura cu vaccinul, deoarece victimele erau „pacienți foarte grav bolnavi”, a indicat un oficial al departamentului pentru siguranța medicamentelor, citat de NTV.

CDC (Centers for Disease Control and Prevention), responsabil pentru vaccinare în Statele Unite, a menționat în primul său raport, din 6 ianuarie, că din primii 1.893.360 de pacienți vaccinați cu serul Pfizer, 21 au intrat în șoc anafilactic – o reacție alergică gravă, care putea fi fatală. Majoritatea pacienților au avut antecedente de alergii și nu s-a înregistrat niciun deces, susține CDC.

Dar vestea morții unui medic, victimă a unei tulburări de coagulare a sângelui, la două săptămâni după o injectare, a declanșat între timp o nouă investigație.

Un deces în Franța, fără „legătură cu vaccinarea”

În Franța, un rezident al unui cămin de bătrâni a murit la două ore după ce a primit produsul de la Pfizer, potrivit ANSM (Agenția Medicamentelor), care menționează „nu s-au observat efecte adverse imediate” . „Având în vedere aceste elemente, istoricul medical și tratamentul intens al persoanei, nu există nimic care să concluzioneze că acest deces este legat de vaccinare”, spune agenția, care subliniază și apariția a „șase efecte adverse grave, cu un rezultat favorabil”, de la începutul campaniei – „patru cazuri de reacții alergice și două cazuri de tahicardie”, la care se adaugă „aproximativ treizeci de cazuri de efecte adverse non-grave”, inclusiv roșeață sau durere la punctul de vaccinare.

„75% din efectele adverse grave apar imediat și 25% în decurs de 3 ore”. Acesta este motivul pentru care, după injectare, trebuie respectată o perioadă de 15 minute de observare a pacientului înainte de a pleca acasă.

Importanța „echilibrului beneficiu-risc”

În cazul vaccinului împotriva coronavirusului, ecuația trebuie să fie aceeași: chiar dacă persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la posibilele efecte secundare, ele sunt, de departe, cele mai afectate de simptomele Covid-19.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook