Germania încalcă strategia de vaccinare a UE și cumpără încă 30 de milioane de doze de vaccin

Germania încalcă strategia de vaccinare a UE și cumpără încă 30 de milioane de doze de vaccin

Germania a confirmat că va primi mai multe doze de vaccin BioNTech/Pfizer, în afara programului comun de vaccinare al UE – dar Comisia refuză să recunoască faptul că acest lucru contrazice acordul european.

Hanno Kautz, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Germania, a declarat că Germania „va primi în jur de 60 de milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech din contracte UE și 30 de milioane din contracte sau acorduri bilaterale… în total, 90 de milioane pentru 2021. Dozele sunt achiziționate independent de tratatele UE”.

Germania încalcă astfel strategia UE de vaccinare, care interzice țărilor să desfășoare negocieri paralele.

Cu mai puțin de două ore înainte de declarația lui Kautz, președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a specificat că țările nu pot semna acorduri separate.

„Este obligatoriu din punct de vedere juridic”, a spus ea. „Cu toții am fost de acord să nu existe negocieri paralele, nici contracte paralele… Lucrăm cu toții, împreună”.

Politicienii și presa din Germania consideră acordurile UE un „dezastru de vaccinare”, susținând că Germania nu și-a asigurat suficiente doze.

Campania de vaccinare a devenit o problemă politică majoră în Germania, care se află în procedura de înlocuire a Angelei Merkel din funcția de cancelar. Mai multe canale mass-media au raportat că ministrul Sănătății, Jens Spahn, care este în centrul controversei, a discutat în cercul creștin-democraților de la guvernare despre o posibilă candidatură pentru postul de cancelar.

Din iunie 2020, von der Leyen a proiectat strategia de vaccinare ca un simbol al solidarității UE. Toate țările membre au fost de acord să cumpere doze împreună, pentru a crește puterea de negociere a blocului și pentru a asigura accesul egal. Promisiunea a devenit o realitate, întrucât aproape toate țările au început să vaccineze simultan, pe 27 decembrie.

Dar veștile despre acordul suplimentar al Germaniei cu BioNTech (și un altul cu CureVac) au alimentat furia UE, adăugându-se criticilor pe care Berlinul le primește din propria tara, dezvăluind prima fisură în strategia de vaccinare.

Comisia, ca răspuns, a refuzat în mare măsură să recunoască acțiunile contradictorii ale Germaniei.

Când a fost întrebat dacă vor fi inițiate proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva vreunei țări, pentru efectuarea unor achiziții suplimentare, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer a răspuns: „Cu siguranță nu vom discuta nicio măsură legală posibilă”.

Mamer i-a îndemnat apoi pe reporteri să „privească imaginea de ansamblu”.

„Ceea ce contează este că, la sfârșitul zilei, vom avea suficiente doze, da sau nu? Este un eveniment unic. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată. Facem acest lucru în premieră”.

„Să ne uităm de unde am plecat și unde am ajuns astăzi – asta contează”, a adăugat el.

Un oficial al Comisiei a declarat că acordul Germaniei cu BioNTech/Pfizer nu a încălcat „în spirit” termenii strategiei, deoarece dozele vor veni după ce comenzile Comisiei vor fi distribuite.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook