Franța| Statuia lui Napoleon va fi înlocuită cu cea a unei avocate feministe care a decedat în 2020

Franța| Statuia lui Napoleon va fi înlocuită cu cea a unei avocate feministe care a decedat în 2020

Primarul din Rouen, Nicolas Mayer-Rossignol, vrea să înlocuiască statuia lui Napoleon din fața primăriei, aflată în prezent în restaurare, cu cea unei avocate feministe, Gisèle Halimi, care a murit în 2020.

Anul trecut, consiliul municipal, care se străduiește să „restabilească egalitatea în spațiul public”, a prezentat programul zilelor „de matrimoniu și patrimoniu”. Acum lansează ideea înlocuirii statuii lui Napoleon cu o „figură feminină”.

A trecut un an de când statuia – turnată în bronzul unuia dintre tunurile luate la Austerlitz – este în curs de restaurare. Însă ea ar putea să nu mai revină la primărie, ci să meargă în exil pe insula Lacroix. Petiția împotriva proiectului, inițiată de studenți, a strâns 2.000 de semnături până acum. Istoricii consideră că ideea este „dezastruoasă”, amintind de atașamentul lui Napoleon față de orașul Rouen.

Primăria nu a răspuns întrebărilor puse de jurnaliștii de la Le Figaro, dar a spus pentru ziarul Paris Normandie că nimic nu este interzis. În plus, menționează că mai puțin de 5% din numele străzilor din Rouen poartă numele unei femei, iar spațiul public trebuie feminizat. În ceea ce-l privește pe primar, el a scris pe Twitter: „Nu văd de ce locurile cele mai vizibile și simbolice, precum Piața Primăriei, ar trebui rezervate bărbaților”.

În fapt, ele nu sunt rezervate bărbaților, ci figurilor istorice, care întâmplător sunt bărbați. Dar mișcarea Woke nu ține cont de asta.

Sursa: Le Figaro

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook