Franța| Proprietarii de restaurante, tot mai furioși. Redeschiderea, amânată încă două luni

Franța| Proprietarii de restaurante, tot mai furioși. Redeschiderea, amânată încă două luni

Deja slăbite după prima izolare, stingere, apoi reizolare, restaurantele vor trebui să aștepte până pe 20 ianuarie pentru a redeschide. Relaxarea progresivă va fi foarte lentă. Dar nu la fel de greu de suportat ca în cazul barurilor, lipsite de orice perspectivă de redeschidere.

„Profesia este pe punctul de a se descompune”, avertizează Stéphane Manigold, cofondator și purtător de cuvânt al asociației Să rămânem deschiși (« Restons ouvert »), care reunește peste 3.000 de cafenele, baruri și restaurante. „Spiritele se încing. O mare demonstrație se pregătește în decembrie, la Paris. Așteptăm mii de participanti. Vor veni autobuze din toată Franța”.

Nu vor putea profita de sezonul de sărbători și, în special, de Revelion. 2020 a fost un cataclism. „Ne așteptam ca următoarea redeschidere să nu vizeze cafenelele, barurile și restaurantele”, spune Didier Chenet, președintele Grupului Național al Independenților (VNB). „Cafenelele, restaurantele, hotelurile și cluburile de noapte sunt variabile pentru ajustarea standardelor de sănătate și plătesc cel mai mare preț pentru această criză de sănătate”, a declarat Uniunea Comerțului și Industriilor Ospitalității (Umih).

Nivelul anxietății nu a fost niciodată mai ridicat. Promisiunea „venituri zero, taxă zero” făcută în primăvară de Emmanuel Macron încă nu a fost respectată, asigură profesioniștii. Cu datorii, fără venituri, tot mai mulți profesioniști nu își mai pot plăti facturile. Există, desigur, chiria, dar și concediile angajaților, facturile la apă, la electricitate… Companiile cu flux de numerar fragil nu mai fac față.

Suntem obligați să cerșim pentru a ne salva locurile de muncă și moștenirea gastronomică

Marți seara, președintele a promis prelungirea ajutorului (șomaj parțial, împrumut garantat de stat, scutiri de taxe…) și, mai presus de toate, noua posibilitate pentru companiile cu mai puțin de 250 de angajați (restaurante, cluburi de noapte, baruri, săli de sport) să fie compensați pentru până la 20% din cifra de afaceri din 2019.

„Situația actuală impune îmbunătățirea ajutorului, în special accesul la fondul de solidaritate, fără condiții și pentru toate profesiile din sector”, insistă Didier Chenet. Dacă nu, mai mult de 30% dintre companii vor ieși din afaceri”. Câteva restaurante vor reuși, cu siguranță, cât de bine pot, să mențină o activitate minimă (magazin alimentar, mâncare, livrare etc.). Dar asta nu compensează niciodată deficitul cauzat de închidere. De săptămâni întregi, sindicatele profesionale alertează guvernul cu privire la riscul falimentelor în cascadă.

„Statele Unite vor injecta 120 de miliarde de dolari pentru a compensa pierderile restaurantelor”, notează Stéphane Manigold. În Germania, până la 75% din cifra de afaceri este acoperită de landuri. Noi suntem obligați să cerșim pentru a ne salva locurile de muncă și moștenirea gastronomică, care este mândria și influența Franței în întreaga lume”.

Pentru prima dată, propietarii și cei ce lucrează în restaurante ies în stradă. La Marsilia, Perpignan, Nantes, Nîmes, Toulouse… peste tot, au avut loc deja mitinguri pentru a denunța o situație considerată nedreaptă. Sunt create colectivități. La Grenoble, 800 de manifestanți îmbrăcați în negru, inclusiv mulți din industria restaurantelor, au venit luni din toata regiunea. La Lyon, peste o mie de oameni au mărșăluit, la apelul mai multor organizații, printre care Umih și Les Toques blancs, o asociație de restaurante din Lyon. Ei cer doar un singur lucru: „Să lucrăm!” Sunt cu atât mai furioși cu cât Marea Britanie începe să-și redeschidă puburile și restaurantele pe 3 decembrie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook