„Franța fără restaurante nu este Franța”. Cum au trăit proprietarii ziua blocajului și ce speranțe au

„Franța fără restaurante nu este Franța”. Cum au trăit proprietarii ziua blocajului și ce speranțe au

Chiar dacă sunt chefi bucătari cu stele Michelin, la fel ca toți ceilalti propietari de restaurante, sunt loviți de criza coronavirusului. Cu cuțitul la gât de data asta, cei doi celebri chefi Hélène Darroze și Jean-François Piège apelează la conștiința colectivă pentru a salva « art de vivre » franceză.

În continuare ai o parte din interviul apărut în Paris Match.

Restaurantele dvs. sunt în pericol? Ați investit propriile finanțe în el?

Hélène Darroze: Da, la Paris, pe lângă creditul de la bancă, au mai investit șapte prieteni în restaurantul meu. Deci am o dublă responsabilitate, pentru că sunt prieteni, sunt clienți, nu sunt nici finanțatori nici fonduri de investiții.

Aveți datorii mari?

H. D.: Până la gât! Și chiar mai mult de atât, pentru că, pentru a supraviețui, am fost nevoiți să luăm împrumutul garantat de stat; și voi face doar jumătate din cifra de afaceri.

Jean-François Piège. Vei face doar 30%. Cred că în domeniul restaurantelor de lux, cumulând scăderea clientelei cu cea a prețului mediu, pierdem 70%. Nu mai vin clienții de la birourile din zonă, dar nici turiști.

H.D. Întreaga țară trebuie să ne ajute să ne redresăm, în caz contrar, vor fi foarte mulți șomeri și multe restaurante falimentare.

J.-F.P. În cinci ani, împreună cu soția mea Elodie, am cumpărat cinci restaurante. Am împrumutat bani, am ipotecat apartamentele noastre, tot ce avem. Ne-am asumat riscuri. Am luat și împrumutul de stat, dar după? Această datorie va trebuie rambursată!

Această epidemie v-a obligat să închideti forțat!

J.-F.P. Da! În patru ore am închis restaurantele. Angajații noștri sunt șomeri încă din prima zi de izolare. Această situație este fără precedent.

H.D. Restaurantele noastre erau pline, aglomerate, cu o săptămână înainte de închiderea forțată. Nebunie. Ai fi zis că oamenii voiau să se bucure până în ultima clipă. Și, la ora 20:00, guvernul anunță că este necesar să închidem la miezul nopții! Mă uitam la televizor, stupefiată, nu-mi venea să cred.

J.-F.P. Am primit o alertă pe telefonul meu mobil: restaurante închise la miezul nopții. Am fost șocat.

Aveați stocuri de ingredinte. Era o rezerva mare?

J.-F.P. și H.D. Uriașa!

H.D.: Le-am împărțit cât am putut de repede; ce să mai fac? Le-am dat alariaților, vecinilor, tuturor.

J.-F.P. Nici măcar angajaților, în cazul meu, pentru că mulți s-au întors la părinții lor, nu doreau nimic. Am dat celor din jur. A fost brutal! Sâmbătă seara avem de regulă cel mai mare stoc! Dacă am fi fost avertizați puțin în avans…

H.D. Asta nu am înțeles. Se stia ce va urma, situația din Italia… Dar rezervările noastre se înmulțeau și parcă am avut o presimțire. În patru ore, să închidem totul! Să scoatem clienții afară la miezul nopții! Se le spunem să plece! A fost șocant.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook