Franța| 72% dintre cetățeni sunt gata să accepte o nouă carantină generalizată

Franța| 72% dintre cetățeni sunt gata să accepte o nouă carantină generalizată

Majoritatea francezilor sunt gata să depună eforturi pentru a combate accelerarea epidemiei, după cum arătată ultimul sondaj Ifop realizat pentru publicația Journal du dimanche. Pe de altă parte, încrederea în guvern privind gestionarea epidemiei este în mod clar în scădere.

Teama față de epidemie rămâne ridicată, iar încrederea în guvernanți nu a fost niciodată atât de redusă. În timp ce mulți francezi se declară îngrijorați privind criza de sănătate (68%) și mai mulți sunt speriați de consecințele economice (86%), deși proporția este ușor mai mică decât în ​​timpul izolarii, între martie și mai.

44% dintre respondenți au încredere în executiv pentru a ajuta companiile aflate în dificultate și 36% pentru a face față eficient coronavirusului.

Încrederea în executiv în declin accentuat

La începutul lunii septembrie, aceste proporții se ridicau la 49%, respectiv 41%. În momentul iesirii din izolare, la mijlocul lunii mai, 52% dintre francezi și-au pus încrederea în guvern pentru a sprijini afacerile și 44% pentru a gestiona epidemia. „Este, fără îndoială, rezultatul generat de o preocupare puternică, dar stabilă a cetățenilor și severitatea măsurilor anunțate săptămâna aceasta, care explică virulența reacțiilor”, analizează Frédéric Dabi, director general adjunct al Ifop.

Cu toate acestea, francezii par, în majoritate, gata să adopte un comportament și mai riguros pentru a opri extinderea virusului. Limitarea ieșirilor și întâlnirilor este de acceptat pentru ei, la fel ca și o posibilă reizolare (cu excepția câtorva categorii sociale: non-absolvenți, absolvenții scolilor de meserii și comercianți). 83% dintre respondenți spun că sunt gata să-și reducă numărul de călătorii, 80% ar fi de acord să-și vadă părinții în vârstă mai rar și 75% să-și vadă prietenii mai rar. 72% spun că ar respecta o nouă izolare pentru o perioadă de cel puțin 15 zile. Munca de acasă nu e favorizată: doar șase din zece francezi sunt pentru.

Sursa: Le Journal du Dimanche

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook