Franța: 420 de milioane de euro ajutor de la guvern pentru industria spectacolelor

Franța: 420 de milioane de euro ajutor de la guvern pentru industria spectacolelor

În fața a aproximativ patruzeci de producători, artiști și proprietari de sali de spectacol, premierul francez a anunțat suma acordată unui segment important al culturii franceze – industria spectacolului.

„Este vorba despre 200 de milioane de euro pentru artele spectacolului public, împărțite între operatori mari, precum Opera Paris, Comédie-Française sau organizații regionale și 220 de milioane pentru teatrul privat„, a declarat pentru AFP Nicolas Dubourg, președintele Syndeac (Uniunea Națională a companiilor artistice și culturale).
„Este prima dată când aud un prim ministru care consideră cultura altfel decât un sector de cheltuială”, salută Bertrand Thamin, președintele Uniunii Naționale a Teatrelor Private.
Dintre aceste 220 de milioane pentru operatori privați, zece vor fi plătite asociației pentru sprijinul teatrului privat pentru a gestiona cele mai delicate situații.

Ajutor direct
Este prima dată de la începutul crizei de sănătate din martie când acest sector poate vedea lumina de la capătul tunelului. Alături de cluburile de noapte, concertele și spectacolele sunt singurele care nu au fost complet „scoase din izolare”. Potrivit Prodiss (Uniunea producătorilor și a proprietarilor de săli de spectacol), industria a pierdut 2,3 miliarde de euro și multe companii sunt în pragul falimentului.

Suma anunțată de premier joi seara este un ajutor direct. Acesta se va adăuga la toate măsurile de ajutor luate deja (șomaj parțial, împrumuturi de stat, ajutor pentru lucrătorii intermitenți, fonduri de urgență, scutire de taxe etc.).
„De acum, important este să decidem cum va fi împărțită această sumă”, subliniază vicepreședintele Prodiss, Aurélien Binder.

Premierul Jean Castex le-a cerut specialiștilor să creeze un comitet săptămâna viitoare, alături de conducerea Centrului Național de Muzică (CMN). Acest comitet va trebui să lucreze rapid, eficient și flexibil, astfel încât banii să fie distribuiți cât mai repede companiilor aflate în dificultate.

Mai multe detalii găsești aici.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook