Franța| 3.000 de lucrători din domeniul medical sunt trimiși în concediu fără plată, pentru că refuză vaccinarea anti-Covid

Franța| 3.000 de lucrători din domeniul medical sunt trimiși în concediu fără plată, pentru că refuză vaccinarea anti-Covid

Mii de lucrători din domeniul medical, din mai multe regiuni franceze, au fost trimiși în concediu fără plată pentru că nu au refuzat să se vaccineze anti-Covid înaintea termenului limită, care era fixat pentru săptămâna în curs, spune ministrul Sănătății, Olivier Veran.

Agenția de sănătate publică din Franța a emis săptămâna trecută o estimare potrivit căreia aproximativ 12% dintre lucrătorii din spitale și 6% dintre medici nu au fost încă vaccinați.

„Aproximativ 3.000 de angajați care nu au fost vaccinați au fost anunțați ieri că vor fi suspendați”, a spus Veran pentru radio RTL.

El adaugă că alte câteva zeci de lucrători au preferat să-și dea demisia decât să se vaccineze.

Ministrul Sănătății spune însă că sistemul medical, cu un total de 2,7 milioane de angajați, nu este în pericol.

„Mulți au fost trimiși în concediu fără plată doar temporar”, iar cei implicați sunt, în mare parte, angajați din sectorul administrativ. „Foarte puține asistente” se numără printre cei trimiși acasă, spune el.

Potrivit datelor emise individual de spitale, numărul celor suspendați ar putea fi mai mare.

Doar sistemul spitalicesc din Paris a transmis joi că 340 de lucrători au fost trimiși în concediu fără plată, însă cifrele sunt destul de ridicate și în orașele mai mici – 450 raportează Nice și 100, Perpignan.

Pandemia nu s-a încheiat

Președintele Emmanuel Macron le-a dat un ultimatum angajaților din spitale, azile și secții de pompieri în luna iulie, ca până pe 15 septembrie să primească cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid – în caz contrar, vor fi trimiși în concediu fără plată.

Franța a făcut obligatoriu certificatul verde Covid pentru cei care merg la cafenele, restaurante sau vor să participe la evenimente publice.

Totuși, mulți lucrători din domeniul medical evită vaccinul, invocând motive legate de siguranță și eficacitate.

70% dintre francezi sunte deja complet vaccinați.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook