Italia devine prima țară europeană care impune tuturor angajaților să prezinte un certificat verde Covid

Italia devine prima țară europeană care impune tuturor angajaților să prezinte un certificat verde Covid

Italia urmează să facă obligatoriu „Green Pass”-ul Covid-19 pentru toți salariații, începând de luna viitoare – devine astfel prima țară europeană care face acest lucru. Permisul, certificat digital sau pe hârtie care arată că cineva a primit cel puțin o doză de vaccin, a fost testat negativ sau s-a recuperat după boală, a fost conceput inițial pentru a ușura călătoriile între statele UE.

Însă Italia se număra printre țările care solicită documentul în schimbul accesului în locuri precum muzee, săli de sport și restaurante, la interior.

Ulterior, a extins utilizarea permisului pentru profesori și personalul din școli.

Ministrul afacerilor regionale, Mariastella Gelmini, a declarat că cabinetul este gata să meargă și mai departe.

„Ne îndreptăm către un Green Pass obligatoriu nu numai pentru lucrătorii din sectorul public, ci și pentru cei din sectorul privat”, spune ea pentru Radio RAI. Vaccinul este singura armă pe care o avem împotriva Covid și putem bloca lanțul de infectare doar prin vaccinare.

Nerespectarea noii măsuri poate duce la suspendarea lucrătorilor și neplată. Nu este clar dacă poate fi folosit ca motiv de concediere.

Rată mare de vaccinare

Aproximativ 73% din populația de 60 de milioane a Italiei a primit cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid, dintre care 65% ambele doze, cifre apropiate de media europeană.

Cei care se opun Green Pass-ului spun că măsura călcă în picioare libertățile și este o modalitate ușoară de a forța oamenii să se vaccineze.

Mai multe țări europene folosesc permisul de sănătate pentru activități de agrement și călătorii, dar niciuna nu a făcut documentul obligatoriu pentru salariați, fie că vorbim despre sectorul public sau privat.

Sursa: Reuters

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook