Francezii dezvoltă teste Covid care depistează dacă un pacient pozitiv la PCR mai este contagios. Izolarea ar putea fi astfel evitată

Francezii dezvoltă teste Covid care depistează dacă un pacient pozitiv la PCR mai este contagios. Izolarea ar putea fi astfel evitată

În ultimul an, mai multe echipe franceze și internaționale au realizat un studiu care demonstrează că prin intermediul proteinei interferon, care servește ca mesager între celulele sistemului imunitar și blochează replicarea unui virus, ar putea identifica subiecții deosebit de contagioși și cei care riscă să dezvolte forme severe de Covid.

Oamenii de știință au demonstrat absența acestei proteine ​​la 20% dintre pacienții aflați la terapie intensivă din cauza unei forme severe de Covid.

Studiul a fost realizat folosind un tampon similar cu cel utilizat pentru testul SARS-CoV-2 pe un eșantion de 44 de profesioniști din domeniul sănătății infectați cu forme ușoare și 26 de pacienți aflați la terapie intensivă.

Interferonul, un nou indicator al contagiozității SARS-CoV-2

În prezent, testul PCR detectează cu precizie destul de mare materialul genetic viral, dar nu există posibilitatea de a depista dacă virusul este activ (viu) sau inactiv (mort) în momentul prelevării.

Rezultatele arată că, în cazul subiecților cu o forme ușoare ale bolii, prezența proteinei este proporțională cu riscul de transmitere.

Sophie Trouillet, coordonator al studiului, explică: „Interferonul de tip I (IFN-I) a fost folosit drept marker al replicării active a virusului. Dacă există o încărcătură virală mică și nu există IFN-I, înseamnă că ai fost bolnav, dar nu mai ești contagios. Dacă există o cantitate mare de virus și IFN-I, atunci este necesară izolarea.”

Prezice formele severe ale bolii

Sistemul BIOFIRE® FILMARRAY®, dezvoltat de bioMérieux, este deja utilizat în diagnosticarea altor patologii infecțioase. Tehnologia permite analiza probelor în aproximativ 1 oră.

Viteza procedurii ar limita considerabil răspândirea virusului și ar adapta tratamentul cât mai curând posibil pentru pacienții cu deficit de interferon.

Sophie Trouillet explică: „Pentru pacienții cu risc de a dezvolta forme severe este diferit: probele pot conține o cantitate mare de virus, dar nu și IFN-I. Astfel devine posibilă identificarea acestor profiluri și prevenirea progresiei bolii spre o forma severă.”

Sursa: France 3

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook