Fotbalul german revine mâine, însă nu așa cum îl știam

Fotbalul german revine mâine, însă nu așa cum îl știam

E un experiment, iar miza este imensă

Ochii întregii lumi vor fi pe Bundesliga în acest weekend, fiind primul campionat puternic din Europa care revine după pandemie.

Conform celor mai recente raportări, Germania are 174.098 de cazuri confirmate, cu 7.861 de decese, dar asociația de fotbal germană (DFB) a lucrat alături de organizatorii ligii (DFL) și speră că protocoalele de siguranță stricte îi vor proteja pe cei implicați în meciuri.

Dacă măsurile vor funcționa, vor putea fi folosite și în cazul altor sporturi, dacă nu, mulți se vor întreba de ce fotbalul a revenit atât de curând.

Philipp Köster, editor-șef al publicației de fotbal ’11 Freunde’, o spune mai direct – fotbalul German este „eliberat condiționat”.

„Este un experiment al cărui rezultat nu poate fi estimat”, spune Köster. „S-ar putea să avem două săptămâni de fotbal și apoi totul să fie anulat, dacă numărul de infecții crește foarte mult.”

Noul look al fotbalului

E un experiment care nu va implica suporterii, acea componentă care aduce fastul și emoția. Se spune că fără fani, fotbalul nu există.

Prima ligă germană atrage o medie de 43.300 de spectatori pe meci, însă, în noile condiții, nu vor putea fi mai mult de 322 de spectatori pentru meciurile finalului de sezon, pentru că acestea se vor desfășura cu porțile închise.

Cei câțiva care vor avea acces pe stadioane vor fi împărțiți în trei zone distincte: exteriorul stadionului, interiorul stadionului și tribune.

Doar 89 de oameni, incluzând aici jucătorii, antrenorii și arbitrii, vor avea acces pe terenul de joc, 115 oameni, incluzând jurnaliști, personal de igienizare și personal medical de urgență, vor putea sta în tribune, iar 109, în principal agenți de securitate, vor avea acces în afara stadionului.

O programare riguroasă va limita accesul simultan în arene, unii dintre participanți fiind obligați să vină la stadion cu 90 de minute înaintea începerii meciului.

„Meciurile vor fi diferite”, spune CEO-ul DFL, Christian Seifert. „După primul meci o să ne dăm seama de ce preferăm meciurile cu spectatori. Însă nu putem decât să sperăm că vom avea cele mai bune meciuri în aceste condiții.”

Testare pe scară largă

Noile reguli stabilite de DFL par să fi acoperit orice eventualitate. Toată lumea trebuie să respecte distanțarea socială, jucătorii vor intra alternativ în vestiar, vor menține o distanță de 1,5 metri între ei și vor purta măști.

Personalul de igienizare va dezinfecta vestiarele după ce jucătorii au intrat pe gazon, iar strângerile de mâini și fotografiile de grup au fost eliminate.

Mingile vor fi și ele dezinfectate înaintea jocului, iar copiii de mingi (care vor avea peste 16 ani) vor continua să le curețe în timpul jocului.

Regulile se aplică și jucătorilor și antrenorilor de pe băncile de rezerve, care vor trebui să lase cel puțin un scaun între ei și vor purta măști.

Echipele vor putea să facă 5 schimbări, pentru a face față restricțiilor.

Înaintea restartului de sâmbătă, toate echipele au stat 7 zile în izolare în cantonament, cu protocoale stricte de securitate impuse de liga germană.

Jucătorii vor fi testați de cel puțin două ori pe săptămână de-a lungul sezonului, rezultatul negativ permițându-le să intre pe teren.

Decizia de a reporni campionatul german a fost luată chiar dacă, săptămâna aceasta, doi jucători de la Dynamo Dresda au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Totuși, meciul dintre Dresda și Hannover se va juca conform programului, pe 17 mai, pentru că echipele au stat două săptămâni în carantină.

Audiență de miliarde

Echipe restrânse de televiziune vor avea acces pe stadioane, pentru a transmite meciurile unei audiențe uriașe, care așteaptă de luni de zile competiția.

„Bundesliga este acum prima ligă importantă din lume care reia jocurile”, spune Karl-Heinz Rummenigge, directorul executiv al Bayern München. „Iar dacă Bundesliga este singura ligă din lume care va fi televizată, presupun că vom avea o audiență de miliarde de oameni în toată lumea.”

Christian Seifert, de la liga germană, spune că cluburile din primele două ligi ar fi pierdut în total 823 de millioane de dolari dacă sezonul nu s-ar fi încheiat, pierderi din drepturi de televizare, publicitate și vânzări de bilete.

Interesul e cu atât mai mare, cu cât lucrurile nu sunt foarte lămurite cu privire la noua campioană, la promovare sau retrogradare, lupta fiind foarte strânsă. Actualii campioni de la Bayern München conduc în clasament, dar sunt multe echipe care le suflă în ceafă. Borussia Dortmund e pe locul doi, la patru puncte distanță, dar RB Leipzig și Borussia Mönchengladbach emit și ele pretenții la titlu.

Werder Bremen și SC Paderborn sunt prin coada clasamentului, însă ambele au șanse să rămână în prima ligă.

Liga germana a anunțat că, în primele două divizii, dacă sezonul nu va putea fi încheiat la timp din diverse motive, acesta va fi extins până la 30 iunie.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook