Finlanda, noul etalon în gestionarea Covid-19. Nivel de infectare de cinci ori mai mic decât media UE

Finlanda, noul etalon în gestionarea Covid-19. Nivel de infectare de cinci ori mai mic decât media UE

În timp ce majoritatea țărilor europene își înăspresc măsurile de restricție din cauza creșterii numărului de cazuri Covid-19, Finlanda observă scăderea ratei de infectare, iar rezidenții respectă, în general, restricțiile puse în aplicare.

Cifrele sunt convingătoare: țara are un nivel de infectare de cinci ori mai mic decât media Uniunii Europene, iar rata mortalității este printre cele mai scăzute de pe continent.

Finlanda a înregistrat 45,7 cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele două săptămâni, cea mai mică rată din UE, potrivit OMS. Este singurul stat din UE care prezintă o rată mai mică de noi infectări, comparativ cu săptămânile anterioare.

Hotărârile guvernului, lăudate

O situație pe care autoritățile sanitare o explică prin acțiunea rapidă a guvernului, care a stabilit în mod special o semi-izolare în martie și a interzis călătoriile către și dinspre capitală. Odată ce aceste măsuri au fost ridicate, au fost puse în aplicare sisteme eficiente de testare și monitorizare a cazurilor, printr-o aplicație.

În plus, aplicația este acum utilizată pe scară largă, a fost deja descărcata de aproximativ 2,5 milioane de ori într-o țară de 5,5 milioane de locuitori.

Dar, mai presus de toate, autoritățile se bucură de un nivel ridicat de încredere, iar finlandezii au respectat în mare măsură regulile. Potrivit unui studiu al Parlamentului European efectuat la sfârșitul lunii octombrie, aproape un sfert dintre rezidenți chiar cred că izolarea le-a îmbunătățit viața, făcând Finlanda cea mai pozitivă țară din Europa în ceea ce privește restricțiile legate de situația sănătății.

Munca de acasă

În special, în Finlanda, munca de acasă este facilă. „Economia este structurată astfel încât să nu fie necesar ca o mare parte a forței de muncă finlandeze să fie prezentă la locul de muncă”, explică Nelli Hankonen, profesor de psihologie socială la Universitatea din Helsinki.

Drept urmare, pe străzile capitalei Helsinki, puțini oameni poartă o mască, deși autoritățile au recomandat-o recent. În plus, restaurantele rămân deschise, chiar dacă au fost adoptate măsuri de distanțare… În acest context, economia finlandeză s-a contractat doar cu 6,4% în al doilea trimestru, o rată de două ori mai mică decât media europeană.

Sursa: Le Parisien

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook