Festivalul de Film de la Cannes| Cinci filme românești sunt în competiție

Festivalul de Film de la Cannes| Cinci filme românești sunt în competiție

A 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a început ieri, 6 iulie și se desfășoară cu prezență fizică pe durata a 12 zile. 24 de filme intră în competiție anul ăsta, iar unul dintre ele va fi distins cu trofeul Palme d’Or. Vor fi acordate și premii pentru regie, interpretare, scenariu.

„Nimic nu este la fel de fragil sau miraculos ca un prim film. Asta demonstrează curajul şi încrederea tuturor regizorilor care, după o atât de lungă perioadă de izolare, au reuşit să ne ofere o fereastră spre lumea de afară. Acestea sunt vremuri de restrişte şi incertutudine. Cinematografia este mai presus de toate artele cea mai potrivită să ne ajute să le înţelegem. Sperăm să acordăm acest trofeu unui prim film care va rezista trecerii timpului, unui film regizat de unul dintre marii cineaşti de mâine”, spune președinta juriului Camera d’Or, actrița Mélanie Thierry.

România este reprezentată la Cannes de cinci producții cu șanse mari de a fi premiate, în opinia criticului de film Irina Margareta Nistor.

Filme românești la Cannes

-Secțiunea Un Certain Regard – „La civil”, regizat de Teodora Mihai şi produs de Cristian Mungiu.

-Secțiunea Semaine de la Critique – Scurtmetrajul „Interfon 15”, de Andrei Epure.

-Secțiunea Quinzaine des Realisateurs – Lungmetrajul „Întregalde”, de Radu Muntean.

-Secțiunea Quinzaine des Realisateurs – Scurtmetrajul ”When Night Meets Dawn”, de Andreea Cristina Borţun.

-Secțiunea Cinéfondation, dedicată școlilor de film – „Prin oraş circulă scurte poveşti de dragoste”, de Carina-Gabriela Daşoveanu (UNATC).

Regizorul Cristian Mungiu este preşedintele juriului Semaine de la Critique.

Șansele sunt mari, mai ales la Camera D’or, care este un premiu oferit pentru debut. Eu zic că Teodora Mihai are mari șanse, ea concurând la secțiunea „Un certain regard”, spune Irina Margareta Nistor la Aleph News.

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook